'Langer verlof voor moeder met couveusebaby'
Moeders met couveusebaby's moeten langer zwangerschapsverlof krijgen.

Verschillende bewindslieden deden in 2008 en 2011 al toezeggingen om dit te regelen, nu moet minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) de beloftes van zijn voorgangers inlossen, stelt de Vereniging van Ouders voor Couveusekinderen (VOC) dinsdag in het Nederlands Dagblad. De vereniging wijst erop dat een te vroeg geboren kind soms maanden in het ziekenhuis ligt. 

Het komt voor dat het zwangerschapsverlof van tien weken al voorbij is terwijl het kind nog in het ziekenhuis ligt. In andere gevallen is het kind nog maar net thuis. De moeders, die al die tijd tussen hoop en vrees hebben geleefd met de vraag of hun kind het redt, zijn volgens de VOC dan nog helemaal niet in staat om te werken. Uit onderzoek zou blijken dat ze een groot risico lopen op een posttraumatische stressstoornis. 

Voor de hechting tussen moeder en kind zou het ook belangrijk zijn dat de moeder extra verlof krijgt. Couveusekinderen worden de eerste weken van hun leven aan verpleegsters toevertrouwd en na een korte periode bij de moeder moeten ze al naar een crèche. Dat zou levenslang schadelijke gevolgen kunnen hebben. De VOC vindt daarom dat moeders van couveusekinderen tien weken zwangerschapsverlof moeten krijgen nadat hun kind is thuisgekomen uit het ziekenhuis. 

De VOC bracht de kwestie in 2008 al onder de aandacht bij toenmalig minister Piet Hein Donner (CDA). Hij reageerde volgens de VOC positief, maar het zou bij beloftes zijn gebleven. In 2011 zou minister Henk Kamp (VVD) bij de 9-maanden beurs hebben gezegd dat moeders van te vroeg geboren baby's recht moeten hebben op tien weken verlof vanaf het moment dat de baby thuis is. 

Omdat nog steeds niks is geregeld, heeft de VOC maandag een brief naar Asscher gestuurd. Daarin wijst de vereniging erop dat uit een vorige week door hem georganiseerde gezinstop naar voren is gekomen dat er meer ruimte moet komen voor werknemers met zorgtaken.

© Novum 2013
moeder
baby
couveusebaby
voc
zwanger
zwangerschapsverlof
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi