'230 miljoen baby's niet geregistreerd'
Wereldwijd zijn bijna 230 miljoen kinderen onder de 5 bij hun geboorte of in de jaren daarna niet geregistreerd, wat vaak betekent dat ze niet naar school kunnen en geen aanspraak kunnen maken op gezondheidszorg en sociale zekerheid.
Dat heeft Unicef woensdag gezegd in een rapport dat is verschenen ter gelegenheid van de 67e verjaardag van het kinderagentschap van de Verenigde Naties. Vorig jaar werd slechts zestig procent van alle baby's bij de geboorte geregistreerd. Het laagste aantal registraties vond plaats in Azië en Afrika beneden de Sahara. Geeta Rao Gupta van Unicef zei woensdag dat geboorteregistratie niet alleen de identiteit en het bestaan van een kind erkent, maar ook zeer belangrijk is voor de garantie 'dat kinderen niet worden vergeten, dat hun rechten niet worden ontkend en dat ze profiteren van de vooruitgang in hun land'. 

"Geboorteregistratie - en een geboortecertificaat - is essentieel voor het ontsluiten van het potentieel van een kind", zei Rao Gupta. "Als maatschappijen hen niet tellen, zelfs niet erkennen dat ze er zijn, dan zijn ze kwetsbaarder voor verwaarlozing en mishandeling. Het is onvermijdelijk dat hun potentieel dan sterk terugloopt." Als kinderen niet worden geteld heeft dat daarnaast gevolgen voor de ontwikkeling van een land, aldus Unicef. 

Vaak worden kinderen niet geregistreerd omdat ouders niet weten hoe belangrijk het is, omdat ze bang zijn dat persoonlijke informatie wordt misbruikt of vanwege de soms hoge kosten die registratie met zich meebrengt. Kinderen die in afgelegen gebieden in arme gezinnen worden geboren lopen de meest kans niet te worden geregistreerd. Unicef heeft opgeroepen tot programma's die inspelen op de redenen waarom ouders hun kinderen niet registreren. 

De tien landen met het laagste aantal registraties zijn: Somalië, Liberia, Ethiopië, Zambia, Tsjaad, Tanzania, Jemen, Guinee-Bissau, Pakistan en Congo. 
© Novum 2013
baby
gezondheid
registratie
unicef
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi