Amsterdam steekt miljoenen in aanpak jonge dikkerds
Een nieuw Amsterdams onderzoeksinstituut moet het uitdijende probleem van kinderen met overgewicht een halt toeroepen.
De gemeente meldt woensdag de komende vijf jaar acht miljoen euro in dit zogeheten Sarphati Institute te steken. Met de bijdrage van de gemeente moet een kinderobesitascentrum worden opgezet. "In Amsterdam hebben we nog te veel kinderen met een ongezond gewicht", schrijft zorgwethouder Eric van der Burg (VVD) woensdag. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op het bevorderen van een gezonde leefstijl en het voorkomen van overgewicht bij de Amsterdamse jeugd. 

In het instituut moeten overheid, wetenschap en bedrijfsleven samenwerken. Onder meer het medisch centrum van de Vrije Universiteit en het Academisch Medisch Centrum doen mee. Ook worden de effecten van een nieuwe aanpak gemeten. Met het geld van de gemeente moet ook de oprichting van het instituut worden betaald. Het gaat om een eenmalige investering. 

Het onderzoek naar kinderobesitas moet de basis leggen voor het bestrijden van andere welvaartsaandoeningen zoals kanker, hersenziekten en hart- en vaatziekten. Het instituut onderscheidt zich volgens Amsterdam van andere al bestaande instituten doordat maatregelen die worden genomen direct worden gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek om te controleren of de aanpak werkt. 

Ook worden verschillende wetenschappelijke disciplines gecombineerd om één probleem aan te pakken. Bij de aanpak van overgewicht kan bijvoorbeeld behalve biomedisch onderzoek ook ontwikkelingspsychologie worden ingezet. Amsterdam zou een goede basis zijn omdat de hoofdstad al veel kennisinstellingen telt, er politiek brede steun is voor het aanpakken van gezondheidsproblemen en er grote multinationals zijn gevestigd. 

De gemeente verwacht dat het instituut na vijf jaar op eigen benen kan staan door investeringen vanuit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en onderzoeksfondsen. 
© Novum 2014
amsterdam
gezondheid
sarphati institute
eric van den burg
obesitas
overgewicht
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi