Puistjes voorkomen en behandelen
Volgens beauty-expert Debbie Zwiers hoef je niet altijd last te hebben van puistjes. Met haar tips krijg je die nare rode dingetjes weg. Om de puisten zo efficiënt mogelijk te behandelen heeft Debbie de oorzaken op een rijtje te zetten.
Razende hormonen
In de leeftijdscategorie van 10 tot 21 zijn puisten een natuurlijke productie van het lichaam. De (te) grote hoeveelheden hormonen stimuleren talg- of vetproductie in de huid. Bij een te grote productie aan talg raken de poriën verstopt, dit lijdt tot een uitbarsting van de poriën. De acne bacterie Propionibacterium acnes begint zich dan te vermenigvuldigen, de ontstekingen die hieruit resulteren vormen een puistje. 

Te weinig reinigen
Een vieze huid of slechte hygiëne zijn niet altijd de oorzaak van acne. Het is wel van belang om bij last van acne de huid een of twee maal per dag te reinigen met een mild middel. Hiermee wordt voorkomen dat de dode huidcellen zich opstapelen en de poriën verstoppen, wat lijdt tot puisten.  

Irriterende producten
Als reactie op ingrediënten die de huid kunnen irriteren zoals alcohol, menthol, kamfer, eucalyptus en verschillende andere planten produceert de huid extra talg. Deze irriterende ingrediënten komen gek genoeg juist vaak voor in anti-acne middelen. Het is dus handig de middelen op dit soort ingrediënten te controleren.  

Huidverstoppende producten gebruiken
Op de markt zijn veel producten die de poriën verstoppen. Vaak zijn dit producten die van een mindere kwaliteit en prijsklasse zijn. Pubers gebruiken deze artikelen vanwege de lagere prijzen juist vaker, hierdoor worden de puistjes erger. Het is in ieder geval verstandig om niet-comedogene producten te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat de puistjes niet erger worden.

Haarstijl producten kunnen ook kwaad doen!
Haarstijl producten zoals haarspray, gel, mousse, wax en droogshampoo komen vaak terecht op de huid. Deze producten bevatten vaak 'slechte' ingrediënten voor de acne huid. Het is goed om het haar weg te houden uit het gezicht en minder stylingproducten te gebruiken. Vooral jongens die veel producten gebruiken in hun haar hebben last van puisten.     

Geen goede en regelmatige gezichtsverzorgingsroutine
Zware gevallen van acne zijn moeilijk weg te krijgen. Het inschakelen van professionele hulp zoals een huid- of acnetherapeut zou in combinatie met een vaste gezichtsverzorgingsroutine helpen met het controleren van de kwaal. 

Voor het overstappen op een nieuw product is het handig om deze eerst te onderzoeken schrijft Debbie in de Telegraaf. Wat voor één ander goed uitpakt hoeft niet direct ook voor jou goed uit te pakken. Stress, ingrijpende veranderingen, teveel alcohol, roken, een slecht voedingspatroon en slaaptekort kunnen ook op invloed zijn van de gezondheid van de huid.
beauty
puisten
debbie zwiers
vrouwen
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi