Waarschuwing voor huidpeeling door visjes
Visjes die huidschilfers en dode huidcellen van handen en voeten afknabbelen in sauna's en wellnessresorts kunnen infecties overdragen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM dat in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is uitgevoerd. Door het geknaag van de zogenoemde garra-rufavissen voelt de huid zachter aan, maar volgens het RIVM heeft het baden met de visjes een groot nadeel. Volgens het gezondheidsinstituut kunnen mensen via de baden huidinfecties oplopen. Infecties kunnen worden overgedragen van vissen op mensen of van mens op mens via de vissen of het water. 

Het risico voor gezonde mensen met een gave huid en zonder ernstige ziektes is volgens het RIVM verwaarloosbaar. Mensen die al lichte huidproblemen hebben, lopen een klein risico op een huidinfectie. Het gezondheidsinstituut ontraadt mensen met gezondheidsklachten of een verminderde weerstand gebruik te maken van de zogenoemde garra-rufabaden. 

Voor het onderzoek is onder meer de waterkwaliteit van baden bij zestien bedrijven in Nederland onderzocht. Bij de meeste daarvan werden vier soorten bacteriën aangetroffen.

huidpeeling
visjes
verzorging
huid
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi