FIFA heft verbod op hoofddoek in vrouwenvoetbal op
Het verbod op het dragen van hoofddoeken tijdens voetbalwedstrijden is na 7 jaar ongedaan gemaakt door de FIFA.

Het verbod ging in 2007 in. De afgelopen jaren is de FIFA bezig geweest om de hoofddoeken toch toe te laten. Het verbod werd volgens de FIFA ingevoerd omdat het dragen van een hoofddoek gevaarlijk zou zijn en deze de kans op nekblessures zou vergroten. Na een lange testperiode zijn hier geen bewijzen voor gevonden.

Ook het dragen van tulbanden is weer toegestaan, dit komt bij de Canadese Sikh-gemeenschap aan als goed nieuws. Deze hebben een verzoek ingediend het verbod in te trekken. De FIFA heeft sinds het verbieden van de hoofddeksels veel kritiek moeten verduren van gelovige groepen zoals de moslims en sikhs. 

Iran en Jordanië hebben zich de afgelopen jaren ingezet om het dragen van een hoofddoek weer mogelijk te maken. Het feit dat de wereldbeker voor 17-jarigen in 2016 aan Jordanië is toegewezen speelde een rol in de beslissing van de voetbalbond. Dit bevestigde FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke volgens Express. 

Niet iedereen is blij met het opheffen van het verbod. 'Het blijft nu nog enkel wachten op andere godsdiensten die hun klederdracht aan de FIFA zullen opdringen. De FIFA schiet zichzelf in de voet door het neutraliteitsbeginsel te schenden', klinkt het uit de mond van critici.

voetbal
hoofddoek
vrouwen
islam
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi