Dutje doen zeer gezond
Onlangs werd de nationale 'dutjesdag' gevierd in het Verenigd Koninkrijk. Een mooie gelegenheid stil te staan bij de waarde van een dutje. Hieronder zes goede renen om een dutje te doen.
1. Alertheid
Een dutje doen zorgt volgens een onderzoek van NASA en Harvard voor een hoger alertheid. Een dutje van 20 tot 40 minuten zou voldoende zijn. Vooral voor deelnemers aan het verkeer zou een dutje niet verkeerd uit komen, aldus het AD. 

2. Geheugen
Om mentale vermoeidheid tegen te gaan zou een dutje niet verkeerd zijn. Hersenscans hebben namelijk aangetoond dat het houden van een dutje een hoger hersenactiviteit met zich mee brengt. Een dutje om de hersenen optimaal te stimuleren zou wel ongeveer een uur moeten duren.  

3. Creativiteit
Volgens verschillende onderzoekers brengt het wakker worden extra creativiteit met zich mee. Na een dutje krijgt de rechter hersenhelft een boost, deze is gekoppeld aan onze creativiteit. Voortaan zou een dutje dus uitkomst kunnen brengen voor een obstakel. 

4. Productiviteit
Werkgevers opgelet. Experts zijn het unaniem eens dat het houden van een dutje de productiviteit verhoogd. Volgens slaaponderzoekers is een powernap zelfs beter dan het drinken van koffie of een energiedrankje.Vooral voor oververmoeide werknemers biedt een heerlijke 'siesta' de oplossing. 

5. Humeur
Slaaptekort en vermoeidheid komen vaak samen met een slecht humeur. Niet voor niets is het houden van een dutje verplicht voor peuters. Een korte dutje zou de ideale oppepper kunnen zijn tijdens een slechte dag. 

6. Stressbestendigheid
Voor sommigen is het moeilijk om te gaan met stress. Juist voor deze personen is het houden van een dutje dé oplossing. Het houden van rust werkt kalmerend en voorkomt stress. Daadwerkelijk slapen is niet nodig, de gedachtes ergens anders op richten is vaak voldoende. 
© AD 2014
dutje
rust
prestatie
werk
gezondheid
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi