Pizza kan ook gezond zijn
Pizza staat over het algemeen niet bekend om een goede bijdrage aan de gezondheid. Toch hoeft pizza niet zo slecht te zijn, mits het op een goede manier wordt gemaakt. VROUW zette een aantal tips op een rij.
Bodem
Het gebruiken van volkoren meel in plaats van de voorverpakte bodem is een goed begin. Volkoren meel zit namelijk boordevol voedingsvezels. Voor een gezonde bodem meng je 175 gram volkorenmeel met 2 theelepels gist en een snufje zout. Mix dit en voeg ondertussen 2,5 dl water en 2 eetlepels olie langzaam toe. 

Kneed het deeg met je handen vervolgens tot een bal en laat het een anderhalf uur lang rijzen. Verdeel de bal in een aantal kleine ballen en rol deze uit tot een rond pizzadeeg. Voeg het beleg toe en laat hem vervolgens 8 tot 12 minuten bakken in de oven.

Vlees of vis
Normaliter mogen salami, peperoni of andere vette vleeswaren niet ontbreken op een pizza. Maar als je voor een gezonde pizza gaat is het not-done deze vette etenswaren te gebruiken. In plaats daarvan is het slimmer om tonijn, garnalen, mosselen of stukjes kip te gebruiken.

Saus
De pizzasaus is essentieel voor een lekkere pizza. Ook de saus is eenvoudig voor te bereiden. Stop een ui en een teen knoflook in een pan met olijfolie, voeg hier 400 gram tomaten aan toe en laat het ruim een kwartier pruttelen. Pureer hierna de saus met een mixer en voeg er zout en peper aan toe. Dit is een gezonder en lekkerdere variant dan de kant en klare.

Smaakmakers
Kaas is de meest gebruikte smaakmaker op de pizza. Maar helaas is kaas ook erg vet. Gebruik daarom niet al te veel kaas of maak gebruik van de alternatieven. Zo is light kaas een optie of maak gebruik van verse specerijen.  Met verse pepers, oregano of basilicum geef je jouw pizza in een handomdraai meer smaak, zonder veel vette ingrediënten toe te voegen.

Verse ingrediënten
Het gebruiken van verse ingrediënten wordt aanbevolen. Verse groenten kunnen voor een heerlijke pizza zorgen. Paprika, champignons, courgette, uien, avocado, rucola of spinazie kunnen gebruikt worden dus wees creatief en leef je uit!

gezondheid
pizza
eten
koken
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi