Vaders krijgen meer verlofdagen
Vaders hebben voortaan recht op vijf in plaats van twee dagen vrij van hun werk na de geboorte van hun kind.

Ook krijgt een vader het bevallingsverlof van de moeder als zij overlijdt bij de geboorte van hun kind. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag bekendgemaakt. "Het gaat om een uitbreiding van het verlof van twee naar vijf dagen. Dat geeft de vader net een volle week de tijd om bij hun pasgeboren kind te zijn", zei Asscher na afloop van de ministerraad. 

De bewindsman erkent dat het niet veel is, maar ziet het desondanks als een belangrijke uitbreiding. "Je ziet dat als vaders heel jong betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, ze later ook betere afspraken maken over de verdeling tussen werk en zorg." Jonge moeders krijgen tien weken verlof na de bevalling. Op jaarbasis komt daar nog eens een kleine groep van zo'n 25 vaders bij die hun vrouw verliezen tijdens de bevalling van een kind. 

"Voor hen was niets geregeld. Je wilt dat een vader relatief onbezorgd voor zijn kind kan zorgen. Het gaat om tien weken, het bevallingsverlof van de vrouw neemt hij dan over." Beide regelingen zijn ook van toepassing op lesbische en homoseksuele paren, zo bevestigt een woordvoerder van Asscher. Voor een homostel betekent dit tijdens bijvoorbeeld de adoptie van een baby dat de ene man wordt aangeduid als partner en de ander als 'moeder'. 

De partner krijgt dan vijf dagen verlof, terwijl de 'moeder' tien weken krijgt voor de binding met het kind. In het geval van een vrouw zijn de tien weken ook bedoeld voor het fysieke herstel. Asscher maakte ook bekend dat het kabinet heeft besloten dat werkenden die voor een zieke vriend of bekende zorgen voortaan recht hebben op zorgverlof. 

"In deze tijd hebben mensen allerlei verbanden. Dus niet alleen maar de eerstegraads familie", aldus Asscher. "Je moet wel kunnen aantonen dat het echt nodig is." 

© Novum 2014
lodewijk asscher
pvda
zwanger
kinderen
verlof
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi