'Halal speelpop' gaat markt op in Groot-Brittannië
In Engeland is een gezichtsloze pop gelanceerd en voldoet daarmee aan de islamitische wetgeving, aldus de fabrikant. Onder moslims heerst verdeling over de nieuwe speelgoed.
De fabrikant lanceerde de Deeni Doll en omdat het geen gezicht heeft voldoet het aan de islamitische wetgeving. De pop heet Romeisa, draagt een hoofddoekje en kost 25 pond. 'Ik kwam met het idee na gesprekken met een aantal ouders die een beetje bezorgd waren over de poppen van tegenwoordig', zegt Ridhwana, die niet met haar achternaam in de krant wil. De Lancashire Telegraph sprak met de initiatiefneemster. 

Dwaas of volgens de regels?
Eenmaal op de markt reageerden veel mensen op sociale netwerken. Een boze gebruiker op Twitter gaf de pop een gezicht met behulp van digitale bewerking. Sommige moslims bekritiseerden de pop en noemden het een domme en dwaze interpretatie van de islam. Koop de pop dan gewoon niet zou je denken, maar het blijkt diep te zitten bij een enkeling. 

Professor Fawaz Gerges, docent islamitische samenlevingen en politiek aan de London School of Economics, zei dat de pop niet de meerderheid van de moslims zal aanspreken, meldt de Daily Mail. Beelden tekenen en maken hoort sinds oudsher niet bij de islam, dat benadrukt ook de professor. De vraag is echter hoe ver wil je gaan, stelt Gerges. 

'Er zijn een aantal mensen die denken dat de islamitische geschiedenis in tijd en ruimte is bevroren, maar het is geëvolueerd', besloot hij.
groot-brittannië
halal
haram
speelgoed
pop
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi