Marokkaans restaurant Tingis geeft Amsterdam culinair kleur
Amsterdam is een restaurant rijker, en dat is niet zomaar een restaurant. Tingis staat voor puur ambachtelijk Marokkaans eten.

Khalid (35) en zijn vrouw Fouzia (28) hebben van oorsprong geen culinaire achtergrond maar hun liefde voor puur eten zit – net als bij de meeste Marokkanen - diepgeworteld. Steker nog: een restaurant openen verwacht je niet zo gauw van mensen uit het media- en juristenwereldje. Toch deden ze het. Het stel opende op 1 januari Tingis, een Marokkaans restaurant met een uniek concept. Het eten moet je namelijk het gevoel geven dat het zo uit mama’s keuken komt. 

Om dat te bewerkstelligen heeft Tingis ervoor gekozen om mama’s recepten te gebruiken en die tot in detail uit te voeren in de keuken. Wie kan dat beter dan onze moeders en ouderen? Daarom staan de zussen en moeder van Khalid regelmatig in de keuken. Onze redactie mocht op bezoek komen om te zien hoe dit er in de praktijk aan toe gaat. Zelfs een kijkje in de keuken – normaliter heilig domein voor de kok – was geen probleem.  

Welkom Eenmaal binnen waan je je bij Tingis in Marokko. De muren zijn schitterend bewerkt in Marokkaanse stijl en ook de deuren ademen het platteland-gevoel van het Noord-Afrikaans land. Khalid en Fouzia ontvangen hun klanten met open armen en in combinatie met de warme sfeer zorgt dat voor een prettig gevoel. De avond begon met het voorgerecht. Dat bestond uit tapenades van bkoula (spinazie), zaalouk (aubergine), ibawen (tuinbonen) en olijventapenade. 

Tingis serveert dat met heerlijk Marokkaans brood. Niet geheel onbelangrijk: de kommetjes en gebruik van ander materiaal zorgen net voor dat extra Marokko-gevoel.  Als extraatje van het huis mochten we ook van de soep proeven. De hrira is zoals je mag verwachten van een Marokkaans restaurant: gewoon lekker.  

Hoofdgerecht Tingis werkt met een wisselend menu. Er zijn een aantal vaste gerechten en een aantal hoofdgerechten die je alleen op bepaalde dagen kunt krijgen, zoals couscous op de vrijdag en rfisa (Marokkaanse pannenkoeken met kip, overgoten met jus) op de zaterdag. Khalid en Fouzia zorgen ervoor dat er altijd keuze is uit vlees, vis en vegetarisch. Zo is er voor ieder wat wils. Wij kozen voor de hele vis (dorade) klaargemaakt in een tajine in de oven. De vis wordt geserveerd met o.a. zoete aardappelen. 

De saus – in vorm van charmilla – maakt het af. Een tagine om je vingers bij af te likken! Als we tussendoor een kijkje in de keuken nemen, zien we dat er verschillende vleessoorten worden klaar gemaakt op een kolen-barbecue. Het koken op kolen is gedurfd en uniek maar een uiterst goede keus van Tingis. Zo ervaar je immers door zowel de geur als de smaak echt het Marokko-gevoel.  

Toetje Als afsluiter kunnen klanten kiezen uit een aantal unieke desserts. Dessert Tingis bestaat uit dshiesha (een grove soort couscous), noten, kaneel, pure honing uit Marokko, Griekse yoghurt en vers fruit. Ook is er een dessert met vers rood fruit en pijnboompitten. Dat maakt de toetjes niet alleen fris en lekker, maar ook super gezond. In deze tijden waarin men steeds bewuster wordt van eten, is dat erg belangrijk. Marokkaans lekker kan ook gezond zijn!  

Wij kwamen voor het eten, maar kregen meer. Naast een glas thee van het huis kregen we ook gezelschap, een heerlijke sfeer, lachende gezichten en het echte Marokko-gevoel. Opvallend was het aantal gezinnen en de spelende kinderen. Voor hun heeft Tingis een mooi speelhoekje gemaakt.     

Conclusie Tingis is een Marokkaans restaurant dat hoge ogen gooit met biologisch en ambachtelijk eten. Het concept is bij veel restaurants goed, maar Khalid en Fouzia hebben dat met hard werken weten te vertalen naar de praktijk. Tingis richt zich op klanten met allerlei achtergronden en leeftijden. Dat draagt bij aan de diversiteit waar Tingis voor staat. 

Als redactie – en echte Marokkaanse fijnproevers – kunnen we iedereen aanraden om bij Tingis te eten. Omdat eten op z’n Marokkaans veel meer is dan alleen het eten!

restaurant
tingis
amsterdam
marokkaans restaurant
eten
voeding
biologisch
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi