Ruim 40.000 krabbels voor langer 'papaverlof'
Meer dan 40.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de 'papa-petitie' van het blad Ouders van Nu, dat pleit voor langer kraam- en ouderschapsverlof voor vaders.

"Nederland heeft in Europa naast Ierland en Zwitserland de slechtste verlofregeling", zegt hoofdredacteur Hilde Tholen. De ondertekenaars pleiten voor minstens tien dagen betaald verlof en honderd dagen ouderschapsverlof, op te nemen in de eerste duizend dagen na de geboorte van het kind.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) krijgt de handtekeningen volgende week donderdag overhandigd als Ouders van Nu hem interviewt voor het speciale vadernummer dat eind september verschijnt. Op een later moment volgt ook de Tweede Kamer. Hoewel de regeling sinds januari is versoepeld met drie dagen onbetaald verlof, naast twee betaalde dagen, is dit volgens Tholen niet genoeg. "Het is niet meer van deze tijd. In de meeste landen om ons heen hebben vaders twee weken vrij en in Scandinavië is het helemaal goed geregeld."
Ouders van Nu hoopt met de petitie de aandacht op het onderwerp te houden. De aanwezigheid van vaders vlak na de geboorte is heel belangrijk voor de hechting met het kind, meent de hoofdredacteur. "Maar ook om beter in de vaderrol te groeien en routine te krijgen in de verzorging."

Werkgevers Het is vooral een aantal werkgevers dat een uitbreiding van het verlof tegenhoudt, weet Tholen. "Maar er zijn ook moderne bedrijven, zoals Netflix en Google, die al iets meer rekening houden met vaders na de geboorte van een kind." Recent CBS-onderzoek toonde aan dat vaders die wel recht hebben op ouderschapsverlof het vaak niet opnemen. Volgens de hoofdredacteur komt dat waarschijnlijk omdat deze regeling nog vrij onbekend is. 

"Heel veel mensen weten niet dat dit mogelijk is. Het wordt ook niet echt uitgedragen. Wij vinden dat iedereen in elk geval het recht moet hebben dit op te nemen." De petitie sluit aan op het pleidooi van Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, dat al eerder vroeg om uitbreiding van het vaderschapsverlof.

© ANP 2015
vader
gezin
ouder
papaverlof
ouderschapsverlof
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi