Omstreden Belgische film Black naar Nederland
De omstreden Belgische film Black komt naar de Nederlandse bioscopen.
Het moderne Romeo en Julia-verhaal, dat zich afspeelt in de Brusselse wijken Matongé en Molenbeek, is vanaf 14 januari in Nederland te zien. Dat maakte distributeur Cinéart woensdag bekend. De film vertelt over de liefde tussen de vijftienjarige Mavela, lid van de beruchte jeugdbende Black Bronx, die verliefd wordt op Marwan, een jongen van de rivaliserende 1080-ers.

De film is gebaseerd op twee boeken die de Belgische auteur Dirk Bracke schreef na gesprekken met bendeleden en de Belgische politie. Om het 'straatgevoel' te versterken kozen de makers voor niet-professionele acteurs die via 'streetcastings', social media en scholen werden gevonden.

Diverse prijzen
Meerdere Brusselse bioscopen wilden de film vorige maand niet vertonen uit angst voor rellen in en buiten de zaal. Bioscoopketen Kinepolis vertoonde voor de film een introductie van de makers waarin werd uitgelegd dat het verhaal grotendeels fictie is. Black kreeg wel goede kritieken en trok veel publiek in België. Ook won de film diverse prijzen, onder meer op het Toronto Film Festival. 

De toonaangevende website IndieWire noemde hoofdrolspeelster Martha Canga Antonio “één van de negen acteurs om het komende jaar in het oog te houden”.
© ANP 2015
black
rellen
cinéart
molenbeek
toronto international film festival
scholen
nederland
bioscoopbedrijf
belgië
kinepolis
distributeur
amsterdam
dirk bracke
acteur
auteur
politie
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi