Marokkanen en bioscopen: een slecht huwelijk
In slechts drie jaar is het aantal bioscoopbezoeken van Marokkanen gehalveerd. Dit jaar keken slechts 945.875 mensen in Marokko een film in de bioscoop.
Dat meldt Sarim Fassi Fihri van het Marokkaans Cinematografisch Centrum. In 2012 was het aantal verkochte tickets nog twee miljoen. De omzet bleef nagenoeg gelijk, maar dat had vooral te maken met het feit dat bioscopen hun kaartjes duurder maakten. Fihri zag de sector instorten en probeerde via de politiek nog het een en ander te regelen om kaartjes goedkoper te maken. 

Hij diende een voorstel in voor 2016 om bioscopen die minder dan drie miljoen dirham omzet hebben vrij te stellen van belastingafdracht. 'Ons voorstel is tot onze grote spijt niet aangenomen door de politiek. Sommige bioscopen komen in grote moeilijkheden en sluiten binnenkort', geeft hij aan.  In 2012 werd een maatregel ingevoerd voor steun aan bioscopen. Daardoor moesten renovaties en digitalisering een steuntje in de rug krijgen. 

Dat had schijnbaar weinig effect en daarom zou een vrijstelling voor belastingen afdragen een optie kunnen zijn om de bioscoopsector in Marokko te redden. Fihri stelt dat ongeveer 70 theaters kunnen profiteren. 

Alternatieven
Waarom Marokkanen geen trek meer hebben in een bioscoopbezoekje? Dat ligt aan verschillende factoren. Denk daarbij aan het televisieaanbod via de satelliet en piraterij. Films kunnen makkelijk gedownload worden. In Marokko zijn honderden ondernemingen die geld verdienen met het downloaden en verkopen van films die in de bioscoop te zien zijn. 

Volgens Fihri is de trend zichtbaar in heel Noord-Afrika. Toen Marokko in 2011 nog 68 actieve filmtheaters had, telde Egypte er maar liefst 544. Algerije, dat net als Marokko niet het cinematografisch verleden van Egypte heeft, ervaart ook een moeilijke tijd. Ook daar sloten veel bioscopen hun deuren, maar niet in de proporties die Marokko meemaakt. Van de 318 bioscopen zijn er nog 91 in werkende staat. 

Armoede
Sarim Fassi Fihri kijkt ook naar andere oorzaken. In Casablanca zijn alle theaters gelegen in het centrum van de stad, dat sterk verarmde in de afgelopen decennia. In woonwijken zoals Ain Chouck, Sidi Maarouf en in Hay Riad in Rabat zitten geen bioscopen, want daar kunnen burgers het zich nauwelijks permitteren om tientallen dirhams uit te geven voor een bioscoopkaartje. 

De oplossing zal volgens Fihri liggen in de opening van nieuwe bioscopen in nieuwe wijken. Deze moeten wel door de staat geholpen worden. In een tijd waarin Marokko met grotere problemen kampt, denk alleen al aan het gebrek aan gezondheidsinstellingen, is het nog maar de vraag of de overheid de bioscoopsector overeind wil houden.
marokko
bioscoop
film
kunst
sarim fassi fihri
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi