Steeds meer Marokkaanse vrouwen kampen met obesitas
De snelle verstedelijking en stijgende inkomens in Marokko hebben geleid tot een toename van obesitas in de afgelopen jaren. Vooral bij vrouwen is de stijging merkbaar.
Dat blijkt uit onderzoek van Fulbright. Professor Anna Boots deed onderzoek naar de ontwikkeling. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties woont 48% van de Marokkaanse stedelingen in de buurt van vruchtbaar grond waardoor Marokkanen beter in staat zijn om te genieten van overvloedige landbouw. In het verleden lag het percentage veel lager waardoor ondervoeding ook vaker voor kwam. 

Naast deze ontwikkeling telt ook de hoge consumptie van zoete thee, gevuld brood en andere lekkernijtjes van de Marokkaanse keuken in de stijging van obesitas en ziektes die gerelateerd zijn aan overgewicht. Denk daarbij aan hart- en vaatziekten. Diabetes was in 1990 nog de vijftiende belangrijkste doodsoorzaak in Marokko, in 2013 steeg diabetes naar de derde plek. 

Moroccoworldnews heeft cijfers gepubliceerd van het onderzoek, dat stelt dat 64% van de 300.000 zwaarlijvige Marokkanen een vrouw is. Dat komt onder meer door minder beweging door de verstedelijking en de culturele invloeden waarbij 'welgevormde' vrouwen als mooier en gezonder worden gezien. De bron baseert zich op cijfers van professor Boots. 

Vrouwen op het platteland doen zware lichamelijke arbeid en blijven daardoor gezond. Daarbij komt ook dat mensen in de stad vaak meer verdienen en zo kunnen toegeven aan verleidingen. Tel daarbij op dat er steeds vaker een Pizza Hut of McDonald's te vinden is in Marokko en je hebt een verhoogd risico op overgewicht, obesitas en zelfs aanverwante ziekten. 

Boots geeft de Marokkaanse overheid dan ook als tip om meer voorlichting te geven over gezonde voeding, levensstijl en lichaamsbeweging.
marokko
obesitas
overgewicht
gezondheid
anna boots
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi