Marokkaanse uitvinding: koelkast zonder elektriciteit in de woestijn
Veel Marokkanen worden door omstandigheden gedwongen vindingrijk en soms zelfs ingenieus te zijn.
In de woestijn hebben veel Marokkanen bijvoorbeeld geen beschikking over elektriciteit. Producten koel bewaren is dus altijd een probleem geweest. Tot men de 'Le Zeer - Pot' uitvond, zoals de Franse naam luidt. LeMag.ma neemt de uitvinding onder de loep. De 'elektriciteit-vrije' koelkast heeft slechts vier dingen nodig: een grote pot van klei, een kleinere, zand en een vochtige doek. 

Voor de Pot dien je de kleine pot in de grote te stoppen en tussen de buitenwand van de kleine pot en de binnenwand doet men vier centimeter zand. Deze dek je vervolgens af met een vochtige doek. Door het zand regelmatig nat te maken genereert het zand in combinatie met de potten kou. De temperatuur neemt in de binnenste pot geleidelijk af zodra het water uit het zand verdampt. 

In de pot kunnen temperaturen van 5 graden worden bereikt. Dat is even koud als de gemiddelde stand op een normale koelkast. Dit principe van thermodynamica is zeer simpel maar buitengewoon ingenieus, stelt LeMag. Een Franse filmploeg met de naam 'Nomade des Mers' vaart al drie jaar de wereld over om dergelijke uitvindingen op beeld vast te leggen. 

De afgelopen maanden waren ze in Marokko om de Le Zeer - Pot te ontdekken. In 2017 komt een documentaire uit over hun bevindingen. Daarin zal deze Marokkaanse uitvinding uiteraard te zien zijn. De documentairemakers noemde het een innovatieve en milieuvriendelijke uitvinding.

marokko
koelkast
opmerkelijk
uitvinding
woestijn
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi