Explosieve stijging winkelcentra Marokko
Sinds 2010 heeft Marokko er fors meer vierkante meters aan shopgebied bij gekregen. Dat aantal stijgt bovendien elk jaar.

Volgens een studie van advies- en onroerendgoedbureau CBRE zal deze trend in ieder geval tot 2020 doorzetten. De verwachting is echter dat ook daarna steeds meer shopgebied en winkelcentra in Marokko worden gebouwd. In 2010 begon Marokko met de bouw van moderne winkelcentra en inmiddels telt het land er al negen. De centra van Casablanca, Rabat, Tanger, Fes en Marrakech zijn samen goed voor 260.000 vierkante meter. 

De commerciële dichtheid in deze gebieden is 31 vierkante meter per 1.000 inwoners. In vergelijking met steden gemiddelde steden als Lille, Lyon, Marseille, Toulouse en Bordeaux is dat nog weinig, zij tellen 270 m2 per 1.000 inwoners, zegt Tarik El Harragui, directeur van CBRE. Hij ziet daarom dat er nog veel potentieel is in Marokko op dit gebied.

In 2020 hoopt Marokko met de opening van in ieder geval zeven nieuwe winkelcentra het aantal vierkante meters te verdubbelen. Na 2020 staan zes andere projecten gepland. Dat zal het totaal op 755.000 m2 brengen, aldus La Vie Eco, die delen van het rapport publiceerde. Het soort winkels in de centra verandert ook. 

'Winkelcentra in Marokko boden vooral winkels met high-end producten. Deze trend lijkt echter te veranderen door de komst van goedkopere winkels die voor de massamarkt gaan zoals LC Waikiki, Defacto en Tati', zegt El Harragui. Het vertrek van Galeries Lafayette uit de Morocco Mall is een teken dat deze trend zich door zal zetten. 

Hoewel Marokko omhoog schiet qua winkelcentrumaanbod is het koninkrijk nog lang geen favoriet bij internationale retailers. Volgens de studie staat Marokko op de 51e plek van landen waar retailers zich het liefst vestigen. Op Afrikaans niveau staat Marokko wel goed. Daar hoeft het alleen Zuid-Afrika en Egypte voor zich te dulden. 

Het niveau van de koopkracht van Marokkanen zegt hier vrijwel alles over. Volgens CBRE zegt slechts 3% van de retailers dat ze geïnteresseerd zijn in het openen van winkels in Marokko.

marokko
winkelcentrum
casablanca
marrakech
tanger
shoppen
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi