Tbourida: prachtige Marokkaanse traditie die niet verloren gaat (video)
Ruiters die naast elkaar op schitterende paarden rennen en tegelijkertijd met kruid schieten: het is een bepalend beeld voor de Marokkaanse cultuur.

De traditie stamt voort uit militaire aanvallen die Marokkaanse militairen gebruikten in tijden van oorlog. Dat is serieus werk, want het is zelfs uitgegroeid tot een nationale sport met officiële wedstrijden. Tussen 23 en 29 mei vond in Rabat een toernooi plaats in verschillende leeftijdscategorieën. Deelname ging per regio en bijna alle regio's waren vertegenwoordigd. 

De 22 groepen kwalificeerden zich voor het toernooi na regionale en interregionale competities in bijna twintig steden in Marokko. Het gros bestond uit seniorgroepen (17 jaar en ouder). De kaftans, serouals, dolken, geweren en traditionele kostuums voerden uiteraard de boventoon. Dit uiterlijk vertoon is een criterium waarop de jury oordeelt. Andere criteria zijn: kwaliteit van de paarden en de behandeling van de geweren.  

Ook kijkt de jury naar de race en de synchronisatie van schoten. Uiteindelijk bleek een groep uit Fqih Ben Salah de beste te scoren en daarmee goud te winnen tijdens de Hassan II Trophy. Regio Casablanca-Settat kwam op plek twee en drie te staan. 

In de categorie 'jeugd' was het gezelschap Zohi Bejjat uit Khenifra de winnaar. De medailles werden uitgereikt door kroonprins Moulay El Hassan. De wedstrijd werd georganiseerd door de Koninklijke Federatie van de Paardensport (FRMSE).

marokko
tbourida
paardensport
traditie
cultuur
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi