Top 10 eten en drinken bij een Marokkaanse iftar
Het zal niemand ontgaan zijn dat we al bijna op de helft van de Ramadan zitten. De heilige maand staat (goed of niet goed) ook in het teken van eten.
Veel Marokkanen maken er een gewoonte van een feestmaal neer te zetten bij zonsondergang. In elk land is dit anders maar in de Marokkaanse cultuur zijn deze tien dingen van essentieel belang. 

Hrira
Die goeie ouwe hrira (Marokkaanse soep) is de absolute nummer 1 in deze lijst. Dat is niet verwonderlijk want voor de meeste Marokkanen begint een iftar met een goede kom hrira. Sinds enkele jaren vervangen Marokkanen de hrira sommige dagen ook voor andere soorten soep. 

Shebakia
Naast een kommetje hrira hoort ook wat shebakia. Dit gefrituurd Marokkaans lekkernijtje bestaat uit deeg, heel veel honing en wat sesamzaad. 

Dadels
De meeste Marokkanen ontvasten met dadels. Dat is niet zo gek, want de profeet Mohammed (vzmh) heeft duidelijke instructies gegeven hierover. Het is van zijn Sunnah om te ontvasten met wat dadels.

Marokkaanse thee
Tsjah, atay met ne3ne3 is tijdens elke gelegenheid een belangrijk drankje voor Marokkanen dus ook bij de iftar schenkt men veel thee. 

Melk
Tijdens de Ramadan is melk een belangrijk product. Naast het ontvasten met dadels doen veel moslims/Marokkanen dat ook met melk. Melk is rijk aan calcium en een gezonde aanvulling na een dag vasten. 

Eieren
Hardgekookte eieren zijn vrijwel altijd te vinden op een Marokkaanse iftar-tafel. Eieren zijn een rijke bron van eiwitten en zijn zeer nuttig na een dag vasten. Veel Marokkanen eten de eieren met zout of komijn. 

Sapjes
Tijdens de Ramadan in zomerse maanden gebruiken veel Marokkanen sap. Dat is niet verwonderlijk, want het is verfrissend en smaakt heerlijk. Bovendien zijn (zelfgemaakte) sapjes rijk aan vitamientjes. 

Msemen of Bghrir
Deze Marokkaanse pannenkoeken zijn immens populair voor bij een iftar. Vaak eten Marokkanen msemen of bghrir met honing of boter. Marokkanen in Nederland stoppen er regelmatig wat kaas tussen. 

Fruit
Fruit is tijdens de iftar niet alleen populair maar ook gezond. Vaak eten Marokkanen watermeloen of vijgen tijdens het avondmaal.

Bladerdeeghapjes
Last but not least: allerlei soorten bladerdeeghapjes. In Marokko gebruikt men vooral Marokkaanse briwats. In Nederland gebruiken Marokkanen allerlei soorten bladerdeeghapjes. Denk daarbij aan loempia's of roomboter bladerdeeg met vis.
marokko
iftar
ramadan
lijst
top 10
eten
voeding
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi