5 dingen die Marokkanen kopen voor Eid ul-Fitr
Eid ul-Fitr breekt binnenkort weer aan en daarom zijn de voorbereidingen in volle gang. Naast heuse Eid-schoonmaakdagen doen ook veel Marokkanen inkopen.
Snoep en koekjes
Voedsel speelt uiteraard een belangrijke rol in de Marokkaanse cultuur en het gezinsleven. In Nederland noemen we Eid ul-Fitr ook weleens het 'Suikerfeest' en dat heeft geen nadere uitleg nodig. Het is voor Marokkanen gebruikelijk om veel koekjes te maken of te kopen voor deze speciale dag. Ook kopen veel gezinnen snoepjes voor de kinderen. 

Eten om weg te geven
Eid ul-Fitr is naast een feestdag ook een mooie dag om vrijgevig te zijn. En wie is er vrijgeviger dan de Marokkanen? Vrijwel niemand. Veel Marokkanen maken er een gewoonte van om eten te maken of te kopen die men met de buren, familie en vrienden gedeeld kan worden. Ook worden de arme Marokkanen niet vergeten. Veel Marokkanen kopen het eten ook als zakaat ul-Fitr. Dat is een verplichte donatie voor alle gezinshoofden. 

Wierook
In veel gezinnen is het de hele dag komen en gaan van familie. Om de gasten goed welkom te heten worden de dagen ervoor gebruikt om schoon te maken en het af te maken met het verbranden van de Marokkaanse wierook. Dat is onderdeel van de cultuur en zorgt voor extra sfeer in huis. 

Cadeau's en kleren voor kinderen
Eid ul-Fitr staat bij gezinnen vooral in het teken van het verwennen van de kinderen. Naast het kopen van kleren voor het feest krijgen de kinderen ook nog eens cadeau's. Omdat verjaardagen niet binnen de islam worden gevierd is het aangeraden om kinderen te voorzien van cadeautjes tijdens Eid ul-Fitr en Eid ul-Adha. Dat is dan ook wat de meeste ouders doen. Want wat gaat er nou boven de lach van een gelukkig kind?

Traditionele kledij
De meeste volwassen personen nemen Eid ul-Fitr ook als dag om traditioneel gekleed te gaan. Denk daarbij aan een djellaba of le3baya voor het Eid-gebed of een variant met broek en versierde bovenstuk. De vrouwen zoeken hun toevlucht bij hun favoriete kleermaker of verkoper om een kaftan aan te schaffen.

Mis jij nog cruciale aankopen? Deel ze dan vooral hieronder. 
marokko
el fitr
suikerfeest
koekjes
kadootjes
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi