De lijdensweg van een blinde Marokkaanse familie
Al-Jazeera heeft in Marokko een mooie documentaire gemaakt over het leven van een bijzondere familie in Taroudant. 11 leden van deze familie zijn blind of zullen dat op korte termijn worden. Een erfelijke ziekte zorgt ervoor dat niemand in de familie zijn of haar zicht zeker is.
'Het is prachtig hier', zegt Mohammed, de jonge verteller van de documentaire, tegen zijn moeder terwijl familie een bezoek brengt aan een vijver. 'Ik realiseer me dat ik op een dag niets meer kan zien, dat het licht uit gaat', zegt de jonge Mohammed, die halfblind is. Hij heeft twee broers en zussen. Een van hen is Marwa en ook zij is halfblind. Elias kan gewoon normaal zien, net als de moeder van het gezin, Farima. 

Bedelen
Ahmed, de vader van het gezin, is volledig blind en bedelt geld om zijn kinderen, vrouw en broers en zussen te voeden. Op een gegeven moment gaat de documentaire over de normaalste dingen in Marokkaanse gezinnen. Ahmed en Fatima spreken over de internetverbinding van zijn zusje Naima, de enige die hoger onderwijs volgt. Ze had kort daarvoor een laptop van broer Ahmed gekregen maar was niet op de hoogte van de internetkosten. 'Buitensporige uitgaven', oordeelt Fatima. Dat terwijl Naima internet nodig heeft voor haar studie. 

'Kippenboer Hussein staat bij me in het krijt', zegt Ahmed terwijl hij zijn leningen opsomt. 'Ik heb veel te danken aan twee lokale winkeliers en zelfs de slager. Als ik een kilo vlees koop om enkele weken mee te doen betaal ik hem later', geeft hij aan. Het gezin heeft recht op een uitkering van de overheid omdat twee kinderen blind zijn, maar daar zien ze niks van.

Smeergeld
Volgens Ahmed heeft iemand steekpenningen gegeven en zich daarmee de toegang tot de uitkering verschaft. De docu eindigt met nog meer slecht nieuws. Wanneer de vader de dokter bezoekt met zijn zoons Mohammed en Elias krijgen zij het nieuws dat ook zij blind zullen worden. 'Er is geen hoop, mijn zoon', zegt Ahmed terwijl een van de jongens in tranen uitbreekt.

Als Ahmed zijn zoon vraagt wat Mohammed zal herinneren van zijn tijd dat hij kon zien antwoordde de jongen veelzeggend: 'Ik zal je baard onthouden.'

De documentaire is hier te bekijken.
marokko
taroudant
documentaire
blind
al jazeera
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi