Beauty Talks: Cactusvijgolie
In onze reeks Beauty Talks over natuurlijke Marokkaanse schoonheidsproducten richten wij vandaag de aandacht op cactusvijgolie.

De meesten mensen die een bezoek hebben gebracht aan Marokko zullen de vele cactusplanten die langs de straten en in velden groeien zeker zijn opgevallen. Het meest bekende aan deze plant is de 'hendya", de Marokkaanse benaming voor cactusvijg die gegeten wordt. Maar met deze bijzondere vrucht wordt ook olie gemaakt.

Cactusvijgolie 

Hoe ontstaat dat nou eigenlijk? 

De cactusvijgolie wordt gewonnen uit de vruchten van de cactusvijg. Het is een cactusplant die tot 5 meter hoog kan worden. Na de bloei groeien er cactusvijgen aan de plant, dit zijn eivormige vruchten. Binnenin de vrucht bevinden zich de zaadjes waar de olie in zit. De vrucht heeft een schil waar stekels aan zitten en moet zorgvuldig geschild worden. De zoete vrucht die geel vruchtvlees heeft met de pitjes erin kan in zijn geheel gegeten worden. 

De zaadjes worden met de hand uit de vijgen gehaald, daarna worden ze gewassen en in de zon gelegd om te drogen. Hierna worden de zaadjes met een olie pers geperst en ontstaat de olie. Het productieproces voor 1 liter olie is 40 uur, het is daarom een kostbare olie. De zuivere olie is te herkennen aan een lichtgroene kleur. In Marokko vindt de grootste productie plaats van de cactusvijgen en Marokko is ook de grootste exporteur van cactusvijgolie. De olie is alleen voor extern gebruik en niet om te consumeren. 


Wat kunnen we er allemaal mee op cosmetica gebied?

De olie bevat onder anderen grote hoeveelheden linolzuur wat de celvernieuwing bevordert, vitamine E die huidveroudering tegen gaat, en sterolen die vocht vasthouden in de huid. Het is ook een zeer sterke antioxidant, waardoor het heel gezond voor de huid en haar is.


Tips:

Tip 1: Het kan als anti-aging serum gebruikt worden, het verminderd rimpels en lijntjes.

Tip 2: Cactusvijgolie bij littekens, het helpt littekens vervagen.

Tip 3: Cactusvijgolie als gezichtsserum, het stimuleert de elasticiteit en hydratatie van de huid. Je hebt maar een paar druppels nodig om je gezicht mee in te smeren, reinig eerst je gezicht wrijf dan 3 a 4 druppels olie met ronddraaiende bewegingen over je gezicht en hals.

Tip 4: De olie als oogserum, het vermindert wallen onder de ogen en donkere kringen, neem 1 druppel per oog en masseer het zacht op de huid rond de ogen.

Tip 5: De olie heeft een herstellende en helende werking bij acne en striae en kan over het gehele lichaam gebruikt worden.

Tip 6: Smeer een beetje op je nagels, het versterkt breekbare en beschadigde nagels

Tip 7: De olie als haarverzorging voor hydratatie, flexibiliteit en een mooie glans 

Tip 8: De olie kan haaruitval helpen verminderen

Tip 9: De olie kan als haarmasker gebruikt worden, masseer een paar druppels voor het wassen in je haar en laat het een half uur intrekken, daarna was je je haar.

De olie is kostbaar maar ook zuinig in gebruik, de olie is niet vettig en wordt snel door de huid opgenomen. Het verdient naast de andere oliën ook een plaats op het nachtkastje. Verder is het biologisch zonder parfum of andere toevoegingen wat het geschikt maakt voor ieder huidtype. Het is een weldaad voor je huid en haar om ze met deze exotische olie in te smeren.

Tot de volgende beautytalks!

beauty
talks
cactusvijgolie
hendya
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi