Beauty Talks: Ghassoul
In onze reeks Beauty Talks over natuurlijke Marokkaanse schoonheidsproducten richten wij vandaag de aandacht op ghassoul.

Ghassoul wordt in Marokko al generaties lang als verzorgingsproduct gebruik, het woord betekent letterlijk 'wassen'. Het is een vulkanische klei die uitsluitend in de Marokkaanse Atlasgebergte in Marokko gevonden wordt.

Ghassoul 

Hoe ontstaat dat nou eigenlijk?

Ghasoul is de enigste soort klei die ondergronds gewonnen wordt, vaak worden er explosieven gebruikt om de grond te breken. Met een pikhouweel wordt hierna de grond uitgegraven. De brokken worden hierna vervoerd naar een plaats waar alle onzuiverheden er met de hand uitgehaald worden. Als dit gedaan is wordt het voor ongeveer 2 dagen in de zon gelegd zodat het kan drogen. Hierna wordt het in fabrieken nogmaals gereinigd en gewassen, na dit proces moet de klei weer drogen. Nadat dit gebeurd is, kan de klei verkocht worden. Het is te verkrijgen in poedervorm of in brokken.

Wat kunnen we er allemaal mee? 

Voordat je de klei kunt gebruiken wordt het met een vloeibare substantie gemengd zodat er een modder-achtige gelei ontstaat. Meestal wordt hiervoor water gebruikt, maar ghassoul kan ook vermengt worden met melk, rozenwater of arganolie. Je kunt de ghassoul klei in poedervorm verkrijgen of in brokken, gebruik voor de ghassoul blokken een vijzel om de klei fijn te krijgen.  

De klei heeft een hoog absorbatiegehalte waardoor overtollige vetten uit de huid geabsorbeerd worden. Verder heeft de klei een anti-bacteriële werking wat ervoor zorgt dat afvalstoffen uit de huid worden afgevoerd. Het heeft ook een peelende werking waardoor dode huidcellen verwijderd worden en de huid zacht aanvoelt na gebruik. De klei die al decennia lang word gebruikt voor het lichaam, gezicht en haar zit boordevol goede mineralen zoals magnesium, silicium, kalium en calcium. De klei heeft ook een lagere ph-waarde dan andere kleisoorten, waardoor het zorgt voor een milde reiniging en geschikt is voor ieder huidtype.  

Tips voor het lichaam en gezicht:

Tip 1: Gebruik de klei als masker voor je gezicht. Doe enkele eetlepels ghassoul of ongeveer 10 gram poeder in een kommetje, vermeng dit beetje bij beetje met warm water en  vermeng het totdat er een papje ontstaat. Smeer nu je gezicht in met de klei en laat het een kwartier intrekken of totdat hij net niet helemaal droog is. Spoel hierna je gezicht af met lauwwarm water. Een kleimasker trekt onzuiverheden uit je poriën, daarna gaat het verder met het absorberen van overtollig talg van je huid. Laat je het drogen dan worden de natuurlijke oliën van je huid ook geabsorbeerd. 
Tip 2: Als lichaamsmasker. Gebruik ongeveer 140 gram ghassoul klei-poeder en meng het met warm water totdat er een smeerbaar geheel ontstaat. Smeer nu je lichaam in met de klei massa en laat het intrekken tot het net niet is opgedroogd, was daarna de klei af met water. 
Tip 3: Ghassoul gebruiken als milde scrub crème. Neem ghassoul poeder en meng het met water totdat er een zachte emulsie ontstaat. Scrub de huid hiermee en was het hierna af. De fijne structuur zal de huid zachtjes polijsten en verzachten. 
Tip 4: Gebruik ghassoul als facewash. Neem een afgestreken theelepel ghassoul en een theelepel honing en meng dit door elkaar in een kommetje of in je hand. Verdeel het hierna over je gezicht en masseer nu je huid ermee in, was het vervolgens af met lauw warm water. Je gezicht word hiermee gevoed en gereinigd. 
Tip 5: Gebruik de klei voor een ontspannend voetbad. Leg een teil klaar met warm water, maak een mengsel van drie eetlepels appelcider azijn en 3 eetlepels klei. Masseer je voeten hiermee in en laat het zitten tot het net niet opgedroogd is. Leg nu je voeten in het warme water en laat ze 10 minuten weken in de teil. Maak vervolgens je voeten schoon en droog ze af.  

Tips voor je haar 

Tip 1: Reinig je haar met ghassoul door een theelepel klei-poeder met shampoo te vermengen in je hand, masseer je haar en hoofdhuid hiermee in. Was de shampoo uit met water, je haar is nu extra schoon.  
Tip 2: Gebruik de ghassoul klei als haarmasker voor een intensieve haar verzorging. Maak een mengsel van ghasoul poeder en water totdat er een dikke  vloeibare massa ontstaat. Masseer je hoofdhuid hiermee in en verdeel het over je haar. Laat het enkele minuten intrekken en spoel nu je haar grondig met veel water uit. Het maakt je haar schoon, gezond en glanzend.  
Tip 3: Als vervanger voor shampoo als je alleen natuurlijke producten wil gebruiken voor het reinigen van je haar. Maak je haar nat, verdeel nu de ghasoul die vermengt is met water over je haar en was het vervolgens goed uit.   

Ghassoul is geschikt voor je haar, gezicht en lichaam. De klei heeft een ontgiftende werking op de huid en het verzorgt en reinigt. Het is een biologisch product zonder verdere toevoegingen wat het geschikt maakt voor ieder huidtype. De ghasoul klei word al eeuwenlang gebruikt en dat is niet zonder reden. Laat je verrassen door de puurheid van de verzorging van vroeger, en ervaar milde reiniging van top tot teen!   

Tot de volgende beauty talks!

marokko
beauty
talks
ghassoul
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi