Beauty Talks: Rozenwater
In onze reeks Beauty Talks over natuurlijke Marokkaanse schoonheidsproducten richten wij vandaag de aandacht op rozenwater.

Rozenwater

Hoe ontstaat dat nou eigenlijk?

Rozenwater is een distillaat van rozenolie, het is een bijproduct wat vrijkomt tijdens de productie van etherische rozenolie. Er worden rozenblaadjes in een pan gedaan met gedestilleerd water. Hierna moet het een tijd sudderen op middelmatig vuur, als de rozenblaadjes verwelkt zijn en het water voor bijna de helft verdampt is wordt het vuur uitgezet. Hierna wordt het afgekoeld. Als het is afgekoeld wordt het gezeefd en blijft het rozenwater over. Etherische rozenolie bevat bestanddelen die irritatie kunnen veroorzaken zoals parfum allergenen geraniol en citronellol, rozenwater heeft dit daarentegen niet en kan in pure vorm gebruikt worden.

Wat kunnen we er allemaal mee?

Rozenwater heeft hydraterende en zuiverende eigenschappen. Het kan voor veel doeleinden worden gebruikt, op je haar, lichaam en zelfs op textiel. Rozenwater heeft ook een klassieke romantische geur. Er worden meerdere soorten rozenwater verkocht, hou er rekening mee dat hier vaak toevoegingen zoals alcohol inzitten wat de huid uitdroogt. Marokkaanse rozenwater, lme ward is de meest bekende en is natuurlijk. Vaak wordt lme ward verward met oranjebloesemwater of in het Marokkaans mazhar, wat  meer voor consumptie doeleinden gebruikt wordt.

Tips voor het lichaam:

Tip 1: Rozenwater helpt tegen wallen. Doe een flinke scheut  rozenwater op twee wattenschijfjes en leg ze voor 10 minuten in de diepvries. Haal ze uit de diepvries en doe je hoofd naar achteren en leg ze op beide ogen. 

Tip 2: Bij een vette huid, rozenwater absorbeert overtollige olie op de huid. Doe een paar druppels  rozenolie op een watje en veeg over de vette huid.

Tip 3: Rozenwater kun je gebruiken na het scheren, het heeft een kalmerend effect op de gevoelige huid. Er zit geen alcohol in dus het prikt  niet. Doe rozenwater in een verstuiver en spray over de onthaarde delen.

Tip 4: Rozenwater helpt bij acne, rozenwater heeft antibacteriële  en antiseptische  eigenschappen wat het geschikt maakt als middel tegen acne. Spray op de acne plekken met rozenwater. 

Tip 5: Rozenwater als make-up reiniger, drenk een wattenschijf in rozenwater en reinig je make-up hiermee van je gezicht.

Tip 6: Gebruik rozenwater als moisturizer, spray rozenwater over je gezicht. 

Tip 7: Gebruik rozenwater bij een droge huid, doordat rozenwater een hydraterende werking heeft op je huid zal het minder droog aanvoelen. Spray rozenwater over de droge delen van de huid.

Tip 8: Gebruik rozenwater bij een rode, gevoelige of geïrriteerde huid door de anti-inflammatoire en anti-oxidant eigenschappen zal het de huid kalmeren.
Tip 9: Rozenwater als facial mist voor verkoeling van de warme huid. Doe rozenwater in de koelkast en laat het koud worden, spray over de warme huid en het zal verkoeling en verzorging bieden.

Tip 10: Rozenwater verfijnt de poriën op de huid en vermindert zwarte puntjes, spray rozenwater op de huid die behandeld moet worden.

Tip 11: Maak een masker voor de gecombineerde huid met rozenwater. Meng twee eetlepels rozenwater met 1 eetlepel honing en 1 eetlepel yoghurt, reinig je huid en breng het masker aan op je huid. Laat het 10 minuten zitten zodat het kan inwerken, spoel hierna je gezicht af met lauw warm water.

Tips voor je haar

Tip 1: Gebruik rozenwater als conditioner voor je haar. Neem 2 kopjes water en 3 eetlepels rozenwater en vermeng dit met elkaar, doe het in een verstuiver en spray het door heel je haar. Je kunt  ook een flinke scheut direct in je  haar doen,  masseer het met je handen in je haar. Spoel het niet uit, de verzorgende eigenschappen van rozenwater zullen hun werk doen.

Tip 2: Gebruik rozenwater om je haar een lekkere geur te geven. Doe rozenwater in een verstuiver en spray nu over heel je haar.

Tip 3: Gebruik rozenwater als moisturizer voor je haar, spray het in je haar en laat het drogen.

Tip 4: Rozenwater voor glanzend haar, was eerst je haar met shampoo en doe hierna een flinke scheut rozenwater door je haar.

Algemene Tips:

Tip 1: Spray rozenwater over  je kussen voor een ontspannen gevoel voor het slapengaan.
 
Tip 2: Giet een flinke scheut rozenwater in je bad, het heeft een lekkere geur en  zal een kalmerende werking op je huid hebben.

Rozenwater bevat de vitamines A en C en de polyphenolen fungeren als anti-oxidanten waardoor ze de huid een stralende teint geven. De droge huid wordt gehydrateerd, het kalmeert de gevoelige huid en neemt de vetten op van de vette huid. Dit maakt rozenwater geschikt voor alle huidtypes. Het is ook één van bekendste bloemenwaters. De roos is niet alleen een prachtige bloem ter decoratie maar maakt ook je huid prachtig!

Tot de volgende beauty talks!

beauty talks
rozenwater
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi