Quba; de eerste moskee ooit gebouwd tijdens leven van de profeet Vrede Zij Met Hem
Quba was oorspronkelijk goed omringd door een dorp.
Reizen
Het werd bewoond door de stam van Bani Amr. Op zijn weg naar Medina, verbleef de profeet Vrede Zij Met Hem in het huis van Bani Amr Bin Auf en bouwde hij een moskee in het gebied die hij Quba noemde. 

Historische gegevens wijzen erop dat de Profeet Vrede Zij Met Hem en zijn Metgezellen moge Allah tevreden zijn met hen de moskee bouwden in het eerste jaar van Hijrah. 

De Quba moskee is de eerste moskee die ooit werd gebouwd door moslims tijdens het leven van profeet Mohammed Vrede Zij Met Hem. De Profeet zelf legde de fundering van steen en de eerste tegels. 

De moskee staat langs de Hijrah weg die Mekka en Medina met elkaar verbind. Het is zo’n 3.5 km gelegen ten zuiden van de moskee van de Profeet, de moskee kan vanaf een flinke afstand gezien worden.  
De moskee heeft het hele jaar door een behoorlijke stroom van aanbidders, maar de aantallen nemen toe tijdens de Ramadan. 

De Profeet Vrede Zij Met Hem bezocht Quba regelmatig, in het bijzonder op zaterdagen. 
Volgens een uitspraak van de Profeet (VZMH) dat wie in de Quba moskee bidt ontvangt een beloning die gelijk is aan het uitvoeren van een Umrah. 

De Saoedi-Arabische overheid heeft speciale aandacht besteed aan het zo goed mogelijk reconstrueren van deze moskee zodat deze zoveel mogelijk voldoet aan de Islamitische architectuur van toen. Dit omdat de moskee zo’n belangrijke status en positie heeft bij moslims van over de hele wereld. 
Momenteel is het de op een na grootste moskee in Medina na de moskee van de Profeet. 

De eerste renovatie van de Moskee gebeurde tijdens de periode van kalief Othman. Later voegde kalief Omar Bin Abdul Aziz een gang en een minaret toe aan de moskee. Het was de eerste minaret voor een moskee in de geschiedenis van de Islam. 
De moskee werd in het jaar 435 AH (1043 AD) door Abu Yaala Al-Hussaini en in het jaar 555 AH (1160 AD) door Jamaluddin Al-Esfahani gerenoveerd. Het was Al-Husaini die een gebedsniche bouwde die bekend staat als de “mihrab”. 

Quba is getuige geweest van meerdere opeenvolgende renovaties tussen de jaren 671 en 881 AH (1272-1476 AD. Tijdens de Ottomaanse periode werd het verschillende keren, waarvan de laatste tijdens het bewind van Sultan Abdul Majeed in 1245 AH (1829 AD) gereconstrueerd. 

Tijdens het Saoedi-Arabische tijdperk werden de buitenmuren van Quba ook gerenoveerd, dit was in het jaar 1388 AH (1968 AD). 

In het jaar 1405 AH (1984 AD) gaf koning Fahd opdracht voor een enorme project om de moskee volledig herbouwen, met een verdubbeling van de grootte die het in beslag neemt. Twee jaar later huldigde de koning de opening na deze uitbreiding. 

De moderne Quba moskee is een verbazingwekkende architectonische prestatie die is uitgerust met nieuwste voorzieningen, terwijl het zijn Islamitische karakter behoudt. De moskee is uitgebreid zodat het geschikt is voor meer dan 20.000 aanbidders. Het is ontworpen met een binnenplaats met verschillende ingangen. De noordsectie is gereserveerd voor vrouwelijke gelovigen. 

Met oog op het behoud van het waardevolle erfgoed zijn delen van oude moskee toegevoegd aan de nieuwe structuur. 
De nieuwe moskee heeft vier minaretten met een hoogte van 47 meter en daarnaast  zes grote koepels met een doorsnee van ieder 12 meter, ook zijn er 56 kleinere koepels. De vloer is geplaveid met marmer van hoge kwaliteit en de binnenplaatsen zijn bedekt met parasols om aanbidders te beschermen tegen de zinderende zon. 

De vloer is geplaveid met hoge kwaliteit marmer terwijl de binnenplaatsen zijn bekleed met parasols ter bescherming van de gelovigen uit de zinderende zon.

Bron: http://www.trip2orient.com/nl
medina
quba
profeet mohammed
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi