5 plaatsen in Spanje waar je jezelf kan onderdompelen in Islamitische historie
Wat is het eerste wat je te binnen schiet als je aan Spanje denkt?
Reizen
Sommige mensen denken dan meteen aan het Spaanse voetbal of stierenvechten. Maar voor mij betekent het wat anders, ik denk aan majestueuze paleizen, moskeeën achtergelaten door andere beschavingen en andere mooie huizen met rijke Spaanse decoratie.  

Veel Spaanse steden zijn geïnspireerd door Islamitische architectuur. Naast de fysieke schoonheid was Spanje het centrum van kennis en uitvindingen. Veel van de chirurgische hulpmiddelen die vandaag worden gebruikt zijn gemaakt door een zeer goed chirurg genaamd Abul Qasim Khalad ibn al-Abbas al-Zaharawi, of beter bekend als al-Zahrawi.  

Lees verder en je zal zeker de verleiding niet kunnen weerstaan om Spanje als je volgende vakantiebestemming te kiezen!

1. Alhambra Palace 

Als je de naam Alhambra hoort, geeft het op de een of andere manier een bepaalde opwinding, alsof het een beetje mystiek en avontuurlijk lijkt.  Wie zou geen ontzag hebben voor zo'n geweldige plaats die zo rijk is aan geschiedenis en cultuur? Het beste is dat het werd beïnvloed door verschillende beschavingen, met name de Islamitische beschaving. 

Volgens historische documenten uit het jaar 889 zou Sawwar ben Hemdun zijn toevlucht hebben moeten zoeken in een fort genaamd Alcazaba, welke moslims toen zouden moeten verbouwen ten gevolge van de strijd die er had plaatsgevonden. 

Het kasteel veranderde toen snel in een militaire vesting vanwege zijn strategische ligging, het overzag namelijk de gehele stad. Toen de eerste koning van de Nasrid dynastie Granada aandiende, richtte hij vervolgens de koninklijke residentie Alhambra op. Yusuf I en Mohamed V zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de bouw van Alhambra zoals we het vandaag de dag kennen. Maar toen Granada in handen viel van de Katholieken, wilde Charles V delen van het kasteel herbouwen in zijn naam, om die redden bouwde hij verschillende nieuwe delen zoals de kamers van de Keizer en de kleedkamer van de Koningin. 

Er zijn zoveel geweldige dingen te zien in Alhambra! Van de Alcazaba en de paleizen, het leeuwenhof, de poort van justitie en de badgebouwen tot de Comares kamer en de hal van de boot. Het zal je zeker drie tot vier uur kosten om dit alles te zien! 

Tip: Als je hier in de zomer naartoe gaat, breng dan altijd een fles water en wat snacks mee, je bent waarschijnlijk niet gewend aan de zomerwarmte hier. 

Zoals vele belangrijke toeristische attracties, kan het bezoeken van Alhambra een beetje overweldigend zijn. Mocht je van plan zijn om deze geweldige plek te bezoeken tijdens het piekseizoen (zoals in de zomer), moet je jouw bezoek zeker van tevoren goed plannen (sommige mensen boeken de tour en toegangstickets al 90 dagen van tevoren). Maar mocht je van plan zijn om het in de winter te bezoeken is dat niet nodig. 

Kosten van een ticket: €15,40 
Website: http://www.alhambra-patronato.es/index.php/Home/1472+M5d637b1e38d/0/ 

Tip: Wanneer je een ticket koopt moet je even aangeven welk dagdeel je het graag wil bezoeken, in de morgen, middag of avond. Naar aanleiding daarvan zal er een tijd geprint worden op je kaartje dat laat zien hoe laat je het Paleis binnen kan gaan. DIT IS NIET HET TIJDSTIP WAAROP JE DE ALGEMENE TOUR MOET BEGINNEN. Wanneer je te laat bent om het Paleis binnen te gaan, zal je niet worden toegelaten. Het management is erg strikt over dit soort dingen!

2. Cordoba Mosque @ Mezquita 


De grote Moskee van Cordoba staat bekend om zijn gedurfde architectuur en grootte, dit omdat veel van de gebouwen en structuren werden gebouwd ten tijde van het Umayyad Kalifaat om te rivaliseren met hen in Constantinopel. Het was een van de grootste moskeeën na de heilige moskee in Mekka en de blauwe moskee in Istanboel. De architectuur is zeer divers en majestueus, het symboliseert de macht en invloed van de moslims in het westen van toen. 

Historisch gezien staat het ontwerp en de architectuur van de Cordoba moskee bekend als zeer uniek omdat het de eenheid en harmonie symboliseert die bestond tussen Moslims, Joden en Christenen. Aanvankelijk kocht Abdul Rahman I de helft van de kathedraal om de Islamitische gemeenschap de mogelijkheid te bieden om hun gebeden uit te voeren. Niet lang daarna kocht hij de andere helft ook zodat  hij een nieuwe moskee kon gaan bouwen. Later in de 16e eeuw werd er een kathedraal midden in de moskee gebouwd, vandaar de naam “Mezquita-Catedral”. 

Wanneer u een bezoek brengt aan de Cordoba Moskee, zult u merken dat er vele verschillende en gedurfde bogen zijn. Deze staan ook wel bekend als hoefijzer bogen, dit waren de eerste Moslim boog aanpassingen en werden ook gebruikt in de Grote Umayyad Moskee van Damascus. Helaas werd Alhambra in de 18e eeuw verlaten en pas in de 19e eeuw besloot de regering het te repareren zodat deze historische plaats behouden kon blijven. 

Tip: Wanneer je voornemens bent om de moskee te bezoeken, hou er dan rekening mee dat de drukste uren tussen 11.00 uur en 15.00 uur zijn omdat dan de meeste toeristen aankomen. Je kunt de moskee het beste in de ochtend bezoeken.

Adres: Calle Cardenal Herrero
Telefoonnummer: +34957470512
Website: http://www.catedraldecordoba.es
Entree kosten:
Dag Tarief:   Voor volwassenen: 8 € | Voor kinderen: 4 € | Onder tien jaar: GRATIS
Avond Tarief:  Voor volwassenen: 18 € | Studenten onder 26 jaar: 9 € | Kinderen van 7 to 9 jaar oud: 9 €. Onder 7 jaar oud: GRATIS
Openingstijden:  Maandag – Zaterdag, van 8.30 uur tot 21.30 uur
 
3. Alcazar 

Als er één reden is waarom je Alcazar zou moeten bezoeken, is het wel omdat het erkend is als UNESCO wereld erfgoed in 1987. Wanneer je naar de foto’s kijkt zul je begrijpen waarom deze plek een van de drukst bezochte locaties van Sevilla is. 

Alcazar werd gebouwd door de Spaanse gouverneurs in 913 om als fort te dienen maar toen Moslims Spanje veroverden, veranderden ze het in een paleis. Omdat er door de eeuwen heen verschillende heersers in het kasteel woonden, zijn er ook veel veranderingen aan het kasteel geweest, meestal ging het daarbij om uitbreidingen. De hoogtepunten van het kasteel zijn de intrigerende gravures op de stenen muren en de prachtige tuinen! 

Alcazar is nog steeds een van de oudste Europese Koninklijke Paleizen die vandaag de dag nog in gebruik is. 

Tijdschema:
Oktober – Maart: Dagelijks, 9.30 tot 17.00 uur
April – September: Dagelijks, 9.30 tot to 19.00 uur
Gesloten op: 1 en 6 januari, Goede Vrijdag en 25 december. 
Entree kosten: Normaal ticket: 9.50 € 
Website: http://www.alcazarsevilla.org
 
4. The Viana Palace 

Als je van architectuur en interieur ontwerp houdt, dan moet je zeker eens gaan kijken bij het paleis van Viana (Palacio d Viana). Dit paleis was de thuisbasis van Marquiasate van Villasica en werd gebouwd in de 15e eeuw. Wanneer je dit edele huis bezoekt, zul je een traditioneel huis van de aristocraten zien en ervaren. Het interieur is zo voortreffelijk en anders dat het zal voelen alsof je terug in de tijd bent gegaan. Vroeger genoten veel van de elites van een luxe levensstijl, dit zie je terug in hun bezittingen van toen zoals wandtapijten, schilderijen en porselein. Ik geniet altijd van het bezoeken van traditionele huizen wanneer ik in het buitenland omdat het echt iets persoonlijks toevoegt aan de reis. Ook is deze plek wat minder druk dan de rest, daardoor heeft het een mooie verandering van sfeer. 

De hoogtepunten van het paleis zijn de binnenplaats en de tuin, die zijn namelijk gebouwd in het paleis zelf waardoor het een binnentuin heeft! Tuinen zijn altijd een belangrijk aspect in ieder moslim huis, dit omdat planten, dieren en insecten gezien worden als een zegen van God. Het creëren van een tuin binnen een huis weerspiegelt het idee dat mensen ethisch moeten omgaan met het milieu (dit concept heeft Westerse architectuur en ontwerpen geïnspireerd). 

Het hebben van een binnentuin is geweldig, je kunt eigenlijk genieten van de natuur en de veranderingen tijdens de seizoenen in de privacy van je eigen omgeving (Geen hijab? Geen probleem!) Heb je misschien nieuwe ideeën opgedaan voor het bouwen van je eigen huis? Goed, ik kan je zeker aanraden om geïnspireerd te raken en je eigen binnentuin te gaan bouwen (dat is wat mijn moeder eigenlijk heeft gedaan. Het is erg handig omdat ik me geen zorgen over de juiste kleding wanneer ik wat kruiden uit de tuin nodig heb voor het koken. 

Hier zijn de details van het paleis: 
Adres: Plaza de Don Gome 2 
Telefoonnummer: +957496741 
Website: www.palaciodeviana.com/en 
Openings tijden:
Maandag gesloten                                           
Dinsdag tot Vrijdag 10.00 tot 19.00 uur                        
Zaterdag en Zondag 10.00 tot 15.00 uur
Entree kosten:              
Volledig ticket: 8€                                          
Ticket alleen voor de patio’s: 5€                                         
Kinderen onder 10: Gratis 

5. Madinat al Zahra 

Madinat al Zahra betekent letterlijk de stad van Zahra en het ligt net buiten Cordoba. Als toerist kunt u hier verschillende fantastische plaatsen bezoeken zoals de Edificio Basilical Superior, dat functioneerde als kantoor voor vele officials van de staat evenals casa de Yafar, dat ook als thuisbasis diende voor de minister-president van het kalifaat. De grootte van de stad is enorm, het is gebouwd op vele hectares van prachtige grond. 

Wanneer je een bezoek aan de stad brengt, is het onmogelijk om niet verwonderd te zijn door wat er allemaal is achtergelaten door het Umayyad Kalifaat. De Islamitische beschavingen waren in staat om uitgestrekte stukken land en politieke macht te veroveren. Niet alleen omdat ze sterke legers hadden, maar ook omdat veel van zijn leiders en geleerden het Islamitische onderwijs begrepen en er ook naar leefden. Ook bestudeerden ze talen, wetenschap, wiskunde en technologie. Dat is iets wat altijd door mijn gedachten gaat wanneer ik op reis ben en historische landen bezoek zoals Spanje. 

Je zult ook een glimp opvangen van hoe de stad origineel was ingedeeld door het Umayyad Kalifaat. Of je nu wel of geen archeoloog, architect of geschiedenis gek bent, je zal het verkennen van deze stad zeker kunnen waarderen. Ook zul je in staat zijn om beter te begrijpen hoe Moslims, Joden en Christenen konden samenleven in vrede en met tolerantie voor elkaar. Het geeft me hoop dat het nog kan bestaan dat mensen met verschillende religies en afkomst vredig kunnen samenleven, ondanks alle negativiteit die we zoveel horen. 

Adres: Carretera Palma del Río Km 5.5 
Telefoonnummer: +34957104933 
Website: http://www.museosdeandalucia.es 
Openingstijden:
Maandag  gesloten                                          
Dinsdag – Zaterdag: 10.00 tot 20.30 uur                                            
Zondag: 10.00 tot 14.00 uur 
Entree kosten:
EU lid: gratis                                        
Geen EU lid: 1.5 € 

Beste periode om te gaan:
Het drukste seizoen is meestal de zomer en dat is de heetste periode in Spanje. Dit is niet de beste periode om te gaan vanwege het hete weer en de stijging in prijzen voor accommodaties.  

Lente/herfst (Maart-April/Oktober-November): Dit is eigenlijk de beste periode om te gaan. Het weer is gewoon lekker, niet te heet en niet te koud, tussen 14 en 21 graden. Ook zijn er in die periode minder toeristen wat betekend dat de wachtrijen korter zullen zijn!  

Winter (November – Februari): Dit is het laagseizoen, over het algemeen is het dan behoorlijk koud in Spanje. Wanneer je van plan bent om toeristische plekken te bezoeken, check dan even van tevoren of ze wel geopend zijn.

Bron: http://www.trip2orient.com/nl
reistip
spanje
moslimsreiziger
halaltoerisme
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi