Een zeldzame Spaanse moskee in India
Wanneer je bij het oude vliegveld in Hyderabad India bent geweest is de kans groot dat je de minaretten van de Spaanse moskee hebt gezien, een zeldzaam voorbeeld van Moorse architectuur in de stad.
Reizen
Spaanse architectuur is een type Islamitische architectuur die zijn oorsprong kent in het Iberische schiereiland waarvan Spanje een deel is. De stijl wordt gekenmerkt door hoefijzer bogen, ingewikkelde kalligrafie en mozaïek werken. 

De Spaanse moskee werd gebouwd in opdracht van de Paigah Nawab Viqar-ul-Umra Iqbal-ud-Doula na een reis door Spanje, in deze reis was hij zeer onder de indruk van de architectuur die hij daar zag. De moskee wordt ook Jama Masjid Iqbal-ud-Doula naar hem genoemd.

De Paigah familie was een aristocratische familie van de prinselijke staat van Hyderabad, opgericht door een soldaat met de naam Abul Fateh Khan Tegh Jung Bahadur. Hij was aangewezen om de tweede Nizam van Hyderabad te beschermen en kreeg de erfelijke titel Paigah omdat hij een leger leidde die Paigah genoemd werd. Paigah betekend ook “de rechterhand”, dus was het geen verrassing dat de Nizam hem deze naam gaven. 

"Shams-ul-Umra" oftewel “de zon onder de nobele” was een andere titel die hij had. Zonen van de Paigah familie trouwden traditioneel prinsessen van de Nizam familie, dus waren ze de meest machtige nobele van Hyderabad. Ze waren ook gepassioneerde bouwers en drukten hun stempel op de stad in de vorm van prachtige plaatsen en huizen. 

De Spaanse moskee werd dus gebouwd door Nawab Viqar-ul-Umra Iqbal-ud-Doula, hij was de kleinzoon van de moeder van de derde Nizam. Onder zijn bijdragen aan het Paigah erfgoed in Hyderabad zijn het Paigah paleis, de Vikhar Manzil en het iconische Falaknuma paleis. Hij gaf opdracht voor de bouw van de Spaanse moskee in het jaar 1900. Helaas stierf hij al binnen een paar jaar en moest de voltooiing van de moskee worden geleid door zijn zoon. 

De Moskee staat aan de ene kant van een uitgestrekte binnenplaats. Wat de bezoekers als eerste zien is dat in plaats van de bolvormige koepels zoals in andere moskeeën, het dak van de minaretten van deze moskee eindigen in slanke achtkantige torens die gepleisterd zijn met kalk. 

Een ander ongebruikelijke eigenschap is het ontbreken van een was tank. In de moskee is de gebedszaal versierd met prachtige Moorse bogen en delicate kalligrafie. De moskee is nu in een bleke minte kleur geverfd, maar tot een paar jaar gelegen was het roomkleurig met het dak en in de minaretten in glanzend goud. 

Hyderabad heeft zijn aandeel in prachtige moskeeën. De kolossale Mekka Masjid, die ongeveer zeven decennia na het begin van zijn bouw is voltooid. De sublieme Toli Masjid, de enorme Kulsumpura-Masjid vernoemd naar een prinses, de Miya Mishk Masjid gebouwd door een bewaker van de Abyssinian in het Golconda leger, de Hayathnagar moskee gebouwd door een inspirerende koninklijke vrouw, en zoveel meer. 

Hoewel deze allemaal op hun eigen manier speciaal zijn, is de meest originele moskee in de stad ongetwijfeld de Spaanse moskee.


Bron: http://www.trip2orient.com/nl

reizen
moskee
india
moslimreiziger
halaltoerisme
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi