9 tips om af te dingen in Marokko
In sommige landen hoort afdingen er gewoon bij, dat is niet gek en je hoeft je er ook niet voor te schamen.
Reizen
Wij zetten voor jullie wat tips op een rijtje, zodat jij straks goed voorbereid bent als je iets leuks mee wilt nemen van je vakantie. En onthoudt, oefening baart kunst, het is echt niet erg als het een paar keer niet lukt. 

1. Vriendelijkheid

Blijf beleefd en vriendelijk tijdens het afdingen, ook als je er uiteindelijk samen niet uit komt. Het moet natuurlijk wel leuk blijven en afdingen zal ook zeker niet altijd lukken. Een grapje maken om een positieve setting te creëren werkt vaak ook in je voordeel.

2. Keep it cool!

Struinend door de souk zul je vast veel moois ontdekken. Wees niet al te enthousiast als je iets moois ziet en blijf er vooral niet te lang naar staren. De verkoper weet dan al direct dat jij dit artikel heel graag wilt en er vast bereid toe bent er veel voor te betalen, dat is niet gunstig voor jouw onderhandelingspositie.

3. Vermijd drukte

Als het erg druk is in de winkel/ het kraampje loop dan nog even verder en kom terug als het wat rustiger is. De meeste verkopers vinden een lagere prijs geen probleem, maar laten dit liever niet aan al hun andere klanten merken. Als ze jou korting geven, wil de rest van de klanten dat natuurlijk ook.

4. Bereid je voor

Bedenk voordat je begint met afdingen vast wel bedrag jij ervoor wilt uitgeven en hou daar ook aan vast. Wees zeker dat je het product ook echt wilt, als je er namelijk samen uit komt qua prijs is het wel de bedoeling dat je het ook echt koopt. Het is niet alleen zonde van jouw tijd, maar ook die van de verkoper als je na een kwartier afdingen alsnog wegloopt terwijl er een prijs is overeengekomen.

5. Zet laag in

Begin nooit zelf met een startbedrag te noemen, laat de verkoper dit doen en zet zelf vervolgens laag in. Begin met ongeveer de helft of 1 derde van de prijs die de verkoper noemde en het mooiste is als dit ook iets onder het bedrag is dat je er voor wilt uitgeven. Zodoende komen jullie samen hopelijk tot de prijs die jij er wel voor wilt betalen en waar de verkoper akkoord mee gaat.

6. Laat die flappen niet wapperen

Tijdens het afdingen hou je je geld uit beeld. Als een verkoper ziet dat je veel geld hebt zal deze al direct hoog inzetten omdat hij denkt even makkelijk misbruik te kunnen maken van een rijke toerist. Als je van tevoren al weet dat je gaat shoppen kleedt je dan casual en hou je dure kleren en flashy horloge/zonnebril lekker even in je koffer. 

7. Weglopen

Een tactiek om de prijs toch wat omlaag te brengen naar jouw gewenste bedrag is om weg te lopen. Doe dit niet gelijk in het begin als je voor het eerst het gevraagde bedrag hoort, maar als je na een tijdje onderhandelen er samen niet uit komt.  Loop rustig weg en geef aan dat je je geluk bij een andere verkoper gaat zoeken. Vaak wordt je dan toch tegengehouden en komen jullie er samen alsnog uit. Het risico blijft natuurlijk wel dat de verkoper je ook echt laat gaan.

8. Lege handen

Zorg dat je met lege handen aan het afdingen begint. Dit betekent niet alleen dat je je geld uit beeld houdt, maar dat je ook het gewenste artikel niet in je handen hebt. Als je met het artikel in je handen staat af te dingen geef je daar non verbaal mee aan dat je het artikel erg graag wilt en niet van plan bent weg te gaan zonder.

9. Sleur locals mee

Ken je locals (de meeste hebben vast wel familie of vrienden die je mee kunt sleuren) dan is het verstandig deze mee te nemen, of om later mee terug te komen als je iets leuks hebt gezien. Zij kennen vaak de juiste prijs van dit artikel en daarmee is de startprijs vaak al flink omlaag. Ken je geen locals? Het spreken van de lokale taal en het aannemen van een aangeboden kopje thee/koffie werkt vaak ook in je voordeel.
marokko
afdingen
tips
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi