Marokkaanse steden: Essaouira
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Essaouira.
Essaouira is een stad in het westen van Marokko, het charmante kuststadje ligt op een lang smal rotsig schiereiland aan de Atlantische Oceaan. Essaouira heeft een rijke historie als handelsplaats aan de kust, een plaats waar vroeger Arabieren, Afrikanen en Europeanen elkaar ontmoetten. Het heeft een drukke haven met mooie blauwe bootjes.

In de jaren´60 en´70 werd het veel bezocht door kunstenaars en andere artistieke mensen. Dit kustplaatsje lijkt wel een foto uit een Frans plaatjesboek met vestingwallen, uitkijktorens, de drukke vismarkt en het knusse stadscentrum. De vibe die er heerst is redelijk uniek, je kunt heerlijk relaxen in Essaouira maar kunt ook genoeg activiteiten ondernemen, zoals op je gemak door de oude stad wandelen, een kookworkshop volgen of naar het heerlijk frisse strand te gaan. Door de strakke wind die hier waait, is het een ideale plaats voor surfers.

Het vissersstadje heeft ongeveer 77.966 inwoners (2014).

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad gaat mogelijk terug tot de 5e eeuw v.Chr, toen de Carthaagse navigator Hanno een ontdekkingsreis langs de westkust van Afrika had gemaakt en daar enkele handelsposten stichtte.

Het vissersstadje stond in de Middeleeuwen bekend als Mogador. In 1506 werd Essaouira ingenomen door de Portugezen, die er het fort Castelo Real bouwden dat ze in 1510 moesten opgeven.

Het huidige Essaouira werd in 1760 gesticht door de Alaouieten-Sultan Mohammed bin-abdullah. Zijn naam is nog steeds verbonden aan het museum voor Marokkaanse kunst. De 18e eeuw is Essaouira's gouden eeuw, voornamelijk dankzij de handel met Europa. Essaouira werd een van de voornaamste handelscentra van Marokko en de belangrijkste vishaven voor Timboektoe.

Dit was een tijdperk dat gekenmerkt werd door het vreedzaam samenleven van verschillende groepen waaronder de Arabieren, Berbers, Joden en Portugezen. Mogador werd vervolgens het voornaamste contactpunt tussen Afrika en de rest van de wereld.

Het einde van de 20e eeuw brengt een verrassende herleving van Essaouira. De stad word vooral bekend als een van de belangrijkste trekpleisters van Marokko met wellicht de beste surfcondities aan haar Atlantische kust. De medina van Essaouira is door UNESCO uitgeroepen als cultureel werelderfgoed.

Must sees

Het strand van Essaouira
Essaouira heeft een groot, mooi en uitgestrekt zandstrand waar je heerlijk kunt genieten van de zon. Essaouira heeft als de bijnaam de ‘windy city’, en dat is grotendeels ook waar. De passaatwinden houden de temperatuur in Essaouira altijd comfortabel, zo rond de 25 graden.

Naast het zonnen op het strand en zwemmen in de zee zijn er tal van sportactiviteiten te ondernemen. Je kunt ook Quad rijden over het strand en door de duinen, denk hierbij aan schuine hellingen, lastige obstakels en scherpe bochten. Ben je niet zo van de uitdagingen en wil je het liever wat rustiger aan doen, dan kun je er ook voor kiezen om te vliegeren, door de harde wind is het een uitdaging om hem zo lang mogelijk in de lucht te houden.

De haven van Essaouira
Vroeger was Essaouira de belangrijkste haven van Marokko omdat de stad op het eind punt lag van de karavanen uit Timboektoe. In de vissershaven wordt er een aanzienlijke hoeveelheid vis gevangen, vooral sardientjes. Vanaf een uur of drie komen de vissers terug en veilen zij hun vangst. Het is leuk om hier overdag of rond zonsondergang een kijkje te nemen.

Rond zonsondergang zijn de vissers druk bezig hun netten weer gereed te maken voor de volgende dag. Je kunt verder scheepsbouwers aan het werk zien op hun traditionele houten vissersboten en vissers die hun boten schilderen of hun netten vermaken.

Verse vis kopen op de vismarkt
Je kunt zelf verse vis of zeevruchten kopen op de vismarkt. Vlakbij de Zeepoort vind je kraampjes waar je na aankoop van je vis, het direct kan laten bereiden en vervolgens op kan eten. Verser kan het niet en het is een waar culinair genot.

Surfen, kitesurfen en windsurfen

Essaouira biedt veel mogelijkheden voor watersporters, voor de wind- en kitesurfers is Essaouira 'the place to be' door stevige wind en hoge golven. Niet alleen gevorderden kunnen door de meestal sterke wind surfen in de zee, door de beschutte baai van Essaouira is het ook een ideale surfplek voor beginners. Er zijn verder meerdere surfscholen en winkels in Essaouira voor eventuele surf benodigdheden.

Een tocht op een paard of kameel maken
Het is mogelijk om een tochtje te maken op een paard of kameel in het nabijgelegen Diabat en onder begeleiding een tocht door de duinen te maken. Je rijdt langs de monding van de rivier, langs het bekende fort en door de mooie duinen. Een tocht op de rug van een kameel of dromedaris is een unieke beleving.

Essaouira's medina
De Medina van Essaouira is vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO, mede door de mix van Marokkaanse en Europese stijlen. De oude stad is omgeven door een grote muur met bastions. Overdag kan iedereen die van winkelen houd zich in de medina vermaken in de vele winkeltjes waar tajines, souvenirs, handgemaakte sieraden, kleden, schoenen, kruiden en andere spullen verkocht worden. In tegenstelling tot de medina’s in veel andere Marokkaanse steden is de medina van Essaouira geen groot doolhof, maar een fijne plaats om doorheen te wandelen.

Bezoek één van de souks
De belangrijkste poort is de Bab Doukkala, vanaf deze poort loop je de hoofdstraat in die rechtstreeks doorloopt richting de haven. Aan beide kanten van de hoofdstraat vind je diverse souks. Elk wijk in de souk heeft zijn eigen bijzondere karakter en producten die er verkocht worden.

Vestingsmuren van Essaouira
De vestingmuren van Essaouira liggen aan de kant van de Atlantische Oceaan, de muren zijn in de 18e eeuw gebouwd om de haven te beschermen tegen indringers. Dit imposante bastion heeft 19 bronzen kanonnen die staan opgesteld richting de zee. Je kunt hier zitten en genieten van een prachtige uitzicht over de zee en haar rotsen, vergeet geen foto te maken van het adembenemende zonsondergang.

Volg een kook workshop
Er zijn leuke workshops te volgen waarin je onder andere enkele bekende Marokkaanse gerechten leert koken. De workshops worden meestal in het Frans of Engels gegeven.

Beste tijd om te gaan

In Essaouira zijn milde winters met temperaturen rond de 15 en 16 graden. In de zomermaanden schommelen de gemiddelde temperaturen tussen de 22 en 25 graden. Ben je opzoek naar een actieve frisse vakantie dan zijn de wintermaanden ideaal. Wil je meer een zon, zee en strand vakantie maar dan niet al te heet? Dan zijn de zomermaanden hier geschikt voor, het is over het algemeen frisser door de wind vergeleken met het binnenland.

Vervoer

Essaouira beschikt over een vliegveld, Aéroport de Mogador, een aantal keer per week gaan er vluchten naar Europa. Essaouira heeft geen treinstation, maar wel een busstation. Het busstation ligt op 20 minuten lopen van de haven. Er rijden verder taxi's en er zijn mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!
marokko
essaouira
stedentrip
citytrip
reizen
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi