Marokkaanse steden: Meknes
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Meknes.
Meknes is een stad in het midden van Marokko en is gelegen op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte. Het is de hoofdstad van de prefectuur Meknes en een belangrijke economische pool in de regio Fès-Meknès. Meknes is een stad vol historie en was vroeger de hoofdstad van Marokko onder het bewind van Sultan Moulay Ismaïl. Door de vele paleizen en stadspoorten die in de medina liggen word Meknes ook wel het "Versailles van Marokko" genoemd, het is ook een van de vier koningssteden van Marokko. In 2014 telde de stad 632.079 inwoners.

Geschiedenis
In 1063 bouwden de Almoraviden een militaire nederzetting in Meknes, waarna zich rond dit legerkamp een ommuurde stad ontwikkelde. In die tijd werd de stad beschreven als een welvarend stadje, met parken, moskeeën, baden en kanalen. Meknes ontwikkelde zich door de Meriniden tot een van de belangrijkste steden van Marokko. Onder leiding van de Meriniden werden er talrijke forten, moskeeën en madrassa's bijgebouwd. 

Meknes werd onder de regering van sultan Moulay Ismail, stichter van het Alawitische Rijk, de hoofdstad van Marokko. De sultan liet de hoofdstad volbouwen met prachtige bouwwerken in Moorse-Spaanse stijl. De architectuur van deze mengeling van Islamitische en Europese stijlen uit de 17e eeuw zijn nog goed terug te zien in Meknes. Meknes staat op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege haar medina en de ruïnes van het koninklijke paleis .De naam Meknes komt van een grote berber stam de Miknasa, die zich vanaf de 8e eeuw in dit gebied hadden gevestigd.

Bab Mansour
De Bab Mansour is de grootste stadspoort van Meknes. De grote poort aan het plein stamt uit 1732 en werd deels gebouwd met pilaren die van de nabijgelegen Romeinse ruïnes van Volubilis vandaan komen. Vanuit het centraal gelegen El-Hedim plein kun je de Bab Mansour niet missen. Deze gigantische toegangspoort is prachtig gedecoreerd.

Volubilis ruïnes
De archeologische plaats Volubilis weergeeft een prachtig stukje geschiedenis. Hou je van cultuur, geschiedenis en architectuur dan is een bezoek aan Volubilis zeker de moeite waard. Volubilis ligt op 28 kilometer van de stad Meknes, er zijn prachtige Romeinse ruïnes te bezichtigen, de ruïnes zijn gelegen tussen cactussen, graanvelden en olijfboomgaarden.

Medresa Bou Inania
De Medresa Bou Inania is een oude theologische school die versierd is met fijne mozaïeken en prachtig houtwerk. In het gebouw zijn nog de oude kamertjes te zien waar vroeger de studenten moesten slapen. Leuk om er een wandeling door te maken.

Plein meknes
Op het grote plein van Meknes is van alles te zien en te beleven. Er zijn acrobaten, slangenbezweerders, en andere trekpleisters. Het is mooi om vanaf een terrasje te kijken naar alle activiteiten die zich afspelen op het plein.

De souk van Meknes
Naast het centrale plein van Mèknes staat een groot gebouw met daarvoor enkele restaurants waar je kunt eten. Binnenin het gebouw vind je de souk. Het wandelen door de souk is een beleving op zichzelf, een indrukwekkende mix van geuren en kleuren komen je tegemoet. De kronkelige gangpaden zijn gevuld met etenswaar zoals kruiden, gedroogde vijgen en andere lekkernijen, ook kleding schoenen en tassen zijn hier te koop. Heerlijk om in rond te snuffelen als je van winkelen houdt.

Het Norias Bassin
Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad dan is een bezoek aan de Norias Bassin een goede keus. Vlakbij de koninklijke stallen ligt een gigantisch waterbassin. Indrukwekkend om dit te bezichtigen, hou er wel rekening mee dat er niet gezwommen mag worden. De rustige sfeer die hier heerst, is heerlijk als je even wilt ontspannen.

Beste tijd om te gaan
Meknes heeft een landklimaat dat onder invloed staat van het Atlasgebergte. De zomermaanden kunnen zeer warm zijn, de tropische hitte wordt in toom gehouden door de bergketens en de Atlantische Oceaan. Wil je een zonvakantie dan zijn de zomermaanden hier geschikt voor, hou wel rekening met zeer hoge temperaturen.

In de wintermaanden, waar het kwik overdag bijna nooit onder de 15 graden komt, kunnen de nachten daarentegen soms extreem koud zijn en tegen het vriespunt aanliggen. Voor een actieve vakantie in Meknes zijn de maanden april, mei en juni de beste tijd om te gaan.

Vervoer
Meknes beschikt niet over een vliegveld, het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Fes. Wel heeft het een treinstation, een busnetwerk en rijden er taxi's. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!
marokko
meknes
reizen
stedentrip
citytrip
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi