Marokkaanse steden: Fez
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Fez.
Fez is gelegen ten noorden van de Atlas en is na Casablanca en Marrakech de grootse stad van Marokko. De stad ligt in de gelijknamige prefectuur Fez, in de regio Fez-Boulmane en is één van de vier koningssteden.

Fez heeft een zeer rijke geschiedenis wat nog goed terug te zien is aan de stad door de oude gebouwen en bijzondere architectuur. De stad staat bekent om zijn traditionele industrieën die tegenwoordig nog worden uitgeoefend zoals de leerlooierijen en andere ambachten. Fez is één van de oudste en grootste middeleeuwse steden van de wereld en telde een bevolking van 946.815 personen in 2004.

Geschiedenis

In 789 stichtte Idris I, de stamvader van de Idrisiden, een vestiging op de rechteroever van de Jawhar-rivier. Zijn zoon, Idris II, bouwde in 808 een nieuwe vestiging op de linkeroever, tegenover de bestaande plaats. Deze vestigingen zouden zich snel ontwikkelen tot twee afzonderlijke, ommuurde en autonome steden: Madinat Fez al-Bali en Adwat al Andalus. In 808 werd Walili door Fez vervangen als hoofdstad van de Idrisiden. In de 10e eeuw stortte de macht van de Idrisiden in elkaar.

Fez werd hierna sterk uitgebreid door de Almohaden. Onder de Almohaden groeide de stad zo snel, dat het tussen 1170 en 1180 zelfs de grootste stad ter wereld was.

In 1250 herwon Fez haar status van hoofdstad onder de Meriniden. In 1276 stichtten zij Fez Jdid, Fez bereikte haar hoogtepunt onder de Meriniden. In deze periode kwam Fez bekend te staan als belangrijk intellectueel centrum.

Nadat Moulay Hafiz in 1912 de controle over Marokko aan de Fransen had overgedragen begonnen deze, buiten de stadsmuren, vanaf 1916 het moderne Fez op te bouwen. De benaming 'Fez' is een Arabisch woord dat staat voor pikhouweel. Het goed bewaarde oude centrum van Fez staat op  de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Must sees

Quartiers des Tanneurs
Het oude ambachtelijke looien van leer wordt nog altijd veelvuldig uitgevoerd in Marokko. Bij Quartiers des Tanneurs kun je met je eigen ogen zien hoe dit bijzondere klusje gedaan wordt. Deze leerlooierij is gelegen in één van de drukste delen in de medina van Fez. Verschillende aardewerken ‘badkuipen’ zijn gevuld met water, gekleurde vloeistoffen en grote lappen leer. Ben je benieuwd hoe bijvoorbeeld portemonnees, schoenen, tassen en jassen worden geverfd, dan is een bezoek zeker de moeite waard.

Medina
De oude binnenstad van Fez wordt aangeduid als medina, dit deel van Fez staat boordevol historische en monumentale panden. De grootste bloeitijd was er tussen de dertiende en veertiende eeuw, in die tijd werd Fez namelijk tot hoofdstad benoemd. De medina van Fez is een doolhof van smalle straatjes met daarin kleine winkeltjes, verse producten, kruiden, leerlooierijen, en meer oude ambachten die te bezichtigen zijn. Als je een bezoek brengt aan de medina lijkt het soms een reis terug in de tijd.

Wood Arts and Crafts museum
In de stad Fez worden nog veel verschillende ambachten op authentieke wijze uitgevoerd. In het 'Nejjarine Museum of Wood Arts and Crafts' kun je uiteenlopende kunstwerken en andere vakmanschapen ontdekken die elders in de stad nog worden uitgevoerd. Interessant om er een kijkje te nemen als je van kunst en cultuur houdt.

Borj Nord
Het huidige fort Borj Nord van Fez is een verdedigingsbouwwerk uit de zestiende eeuw. Het werd destijds gebouwd in opdracht van Sultan Ahmed al-Mansur. Vanaf het terras konden vroeger door middel van kanonnen de vijanden op afstand gehouden worden. Een bijzonder stukje geschiedenis wat je hier kunt bezichtigen.

Hiervandaan heb je meteen een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Fez. Behalve de functie van fort heeft de Borj Nord ook gediend als gevangenis en kazerne. Momenteel is er een militair museum in gevestigd.

Dar Batha
Dar Batha is een paleis in Fez uit de negentiende eeuw. Het is gelegen tegenover de Madrassa Bou Inania in de oude medina. De opdracht tot de bouw van het Dar Batha paleis was afkomstig van de overleden Koning van Marokko, El-Hassan ben Mohammed ben Youssef el-Aloui oftewel Hassan II.

Dar Batha is sinds 1915 ingericht als museum, liefhebbers kunnen mooie sieraden, aardewerk en ander voorwerpen bezichtigen. Het heeft ook fonteinen en binnentuinen waar je een wandeling door kunt maken.

Karaouine Moskee
Aan de Karaouine moskee is ook een universiteit verbonden. De Karaouine-moskee werd in de 9de eeuw gesticht, het huidige gebouw kan 20.000 gelovigen herbergen. De moskee wordt ook wel als de oudste nog steeds opererende universiteit ter wereld gezien, er worden religieuze studies gegeven.

Het grote bouwwerk wordt door 270 pilaren ondersteund. Hou je van architectuur dan is het zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen en er omheen te wandelen, zodat je het bouwwerk van deze imposante moskee vanuit verschillende posities kunt bewonderen.

Koninklijk paleis Dar el-Makhzen
Dar el-Makhzen bevindt zich in het moderne stadsdeel, vroeger verbleven er in dit dertiende eeuwse paleis aan de Rue Essafae sultans. Later verbleven er allerlei functionarissen van de regering en tegenwoordig verhuist de Marokkaanse Koning ook nog regelmatig naar deze vertrekken. Het paleis heeft rijkelijk versierde Moorse poorten die het paleis een statig uiterlijk geven. Het paleis kun je niet betreden, maar vanbuiten ziet het er spectaculair uit.

Bab Bou Jaloud
De medina van Fez telt heel wat toegangspoorten, één die er uit springt is de Bab Boujloud. De poort die officieel als hoofdingang wordt gezien, wordt ondersteund door hoge muren die het oude gedeelte van Fez afscheiden van het nieuwe stadsdeel. Er is een Moorse bouwstijl gebruikt voor de poorten. Omstreeks 1913 werd deze poort met een prachtige blauwe kleur ingelegd, de kant van de Medina is in het groen gekleurd. De blauwe poort leidt je recht naar het hart van de medina, vooral s'avonds is het vlakbij deze poort erg druk.

Madrassa Bou Inania
De bekende religieuze madrassa van Fez wordt als school gebruikt en op vrijdag als moskee. Hier werden enkele decennia geleden leerlingen opgeleid tot rechtsgeleerde, imam of een andere notabele. De waterklok in de ‘Dar al-Magana’ is een bijzondere verwijzing naar de geschiedenis, vroeger werden er middels waterreservoirs tijdseenheden bepaald.

Maak er een wandeling en ontdek de architectuur en het fijne interieur van dit mooie gebouw. Mozaïeken fleuren de ruimte op in felle en simpele kleuren, terwijl prachtig houtsnijwerk de poorten en andere doorgangen tot kostbare kunstwerken verheft.

De Jnan Sbil tuinen

Net buiten de medina ligt een mooi gebied verscholen. De Jnan Sbil tuinen zijn een oase van rust in het drukke Fez. Hou je van rust en natuur dan is het park zeker een bezoek waard, er zijn fleurige bloemen, palmbomen en een hele collectie cactussen en andere tropische beplanting te zien. Het middelpunt van dit park is het centrale plein, waar je kunt zitten en bijkomen of een wandeling maken.

Beste tijd om te gaan

Fez heeft een landklimaat met in de zomermaanden extreem warme temperaturen, het kwik kan dan wel oplopen tot 45 graden. In het voor- en najaar is het klimaat hier op zijn best.

Wil je een zonvakantie dan zijn de zomermaanden de beste tijd om te gaan. Kun je niet tegen de hitte en wil je een actieve vakantie kies er dan voor om in het najaar te gaan.

Vervoer

Fez beschikt over een vliegveld, de luchthaven Fes-Saïss, en er is een treinstation. De stad heeft ook een busnetwerk en er rijden taxi's. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!
marokko
fez
stedentrip
reizen
citytrip
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi