Marokkaanse steden: Larache
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Larache.
Larache is een havenstad in de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima in het noorden van Marokko. De stad heeft een grote historische geschiedenis wat nog goed terug te zien is aan de Spaanse en Andalusische architectuur. Het oude gedeelte heeft een typische Moorse stijl, terwijl het nieuwe gedeelte bijzondere Andalusische bouwwerken heeft. De havenstad had in 2014 een inwoners aantal van 125.008.

Geschiedenis

Larache werd hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk gesticht door de Banu Arous-stam, die in 1471 uit de stad werd verdreven door Portugese kolonisten die vanuit Asilah en Tanger waren gereisd. Een tijdlang werd de nederzetting verlaten, totdat de eerste sultan van de Saadi-dynastie over Marokko kwam te regeren, Mohammed ash-Sheikh. Hij bouwde een fort op het plateau met uitzicht op de rivier de Loukos, met de bedoeling de toegang tot de rivier te beheersen. Deze strategie was succesvol, omdat invasiepogingen door de Portugezen en Fransen werden afgeweerd, totdat in 1610 de stad onder de controle kwam van de Spanjaarden die de havenstad voornamelijk als handels stop gebruikten. 

In 1689 belegerde een groot Marokkaans leger, onder leiding van Moulay Ismail, Larache dat drie maanden duurde voordat de verdedigers afstand van de macht namen. Larache werd later een toevluchtsoord voor piraten, in 1829 werd het hierom gebombardeerd door de Oostenrijkers. Vanwege het kolonisatietijdperk bezette Spanje de stad Larache in 1911, dit duurde 45 jaar tot 1956.

Must sees

De ruïnes van Lixus
Lixus is een plaats in een oude stad net ten noorden van Larache aan de oever van de rivier Loukkos. Deze beroemde toeristische plek is rijk aan geschiedenis en dateert uit de oudheid. Het was vroeger een oude Romeinse stad, er zijn ruïnes opgegraven van Romeinse woningen, badhuizen, tempels, stadsmuren, mozaïekvloeren en een amfitheater. Je kunt de ruïnes bezichtigen en zo een beter beeld krijgen over de geschiedenis van deze streek. De ruïnes van Lixus staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Pointe Nador Lighthouse
De Pointe Nador-vuurtoren is een bijzonder monument dat werd gebouwd in het jaar 1919. Het baken dat zich aan de bovenkant van de vuurtoren bevindt, is zichtbaar voor iedereen die zich op ongeveer 26 mijl afstand bevindt. Als je het gebouw op het eerste gezicht ziet, zou je door de architectuur niet denken dat het een vuurtoren is, het lijkt eerder op een moskee. Leuk om er naartoe te wandelen en de aparte architectuur te bezichtigen.

Galerie Afnar
Galerie Afnar is een bezoek waard als je van kunst en cultuur houdt. De galerie heeft een brede fotocollectie met verschillende artistieke shots. Afgezien daarvan kun je ook andere kunstwerken vinden die zijn gemaakt door de lokale kunstenaars.

De kunstgalerij organiseert verder occasionele tentoonstellingen van werk van lokale en internationale kunstenaars. Het gebouw ligt net buiten de Zoco de la Alcaiceria in het hart van de medina.

Stranden
Er zijn verschillende stranden die in Larache te vinden zijn. De beste stranden zijn echter ongeveer zeven kilometer ten noorden van de riviermonding van Loukus te vinden. Op het strand zijn verschillende sportactiviteiten te verrichten, ook kan er gesurft worden in de zee. Er zijn verder luxe jachten te huur en er is een golfbaan te vinden.

De Medina
De medina van Larache dateert uit de 15de eeuw en bestaat uit een doolhof van smalle straten en steegjes met souks waar voor ieder wat wils is.

Moderne stadsdeel
In het modernere stadsdeel bevindt zich de  'Avenue Mohamed V' en andere wijken. Dit zijn meer moderne Spaanse wijken die met hun witgeverfde gevels en blauwe deuren een Andalusisch karakter weerspiegelen.

Stork Fort

Dit Fort heeft sultan Ahmad I al-Mansur van de Saadi dynastie eind 16de eeuw laten bouwen, na de herovering van de stad op de Portugezen. Het Stork Fort ligt vlakbij de Avenue Mohammed V. Het goed bewaarde fort heeft ook een park, de Hesperiden tuin. Veel bezoekers komen hier tijdens de zomermaanden om de schaduw op te zoeken.

Oude Spaanse gevangenis
De oude Spaanse gevangenis is nu omgebouwd tot een archeologisch museum. Als je een kunstliefhebber bent is het zeker een bezoek waard. Het museum stelt veel voorwerpen tentoon die gevonden werden in de Fenicisch-Romeinse site van Lixus. Bij het gebouw heb je een mooie panorama op de Loukkos rivier en de heuvels van Lixus.

De Loukkos-rivier
De Loukkos-rivier stroomt van het Rifgebergte naar de Atlantische Oceaan, het is een van de belangrijkste rivieren in Marokko. Het is een leuke plaats om foto's te maken met de rivier als achtergrond. 

Beste tijd om te gaan

Larache heeft een mediterraan klimaat met zwaardere regenval. De zomers zijn gematigd warm en zonnig en de winters zijn nat en koel.

Ben je opzoek naar een actieve vakantie dan zijn de wintermaanden ideaal. Wil je een zon, zee en strand vakantie? Dan zijn de zomermaanden hier geschikt voor.

Vervoer

Larache beschikt niet over een vliegveld of treinstation, wel heeft het een busnetwerk en rijden er taxi's. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

Photocredit: looklex.com 
marokko
larache
stedentrip
reizen
citytrip
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi