Marokkaanse steden: Ouarzazate
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Ouarzazate

Ouarzazate is een stad in het zuiden van Marokko gelegen in de regio Souss-Massa-Draâ. De stad ligt hoog in het Atlasgebergte en staat bekend als de deur naar de Sahara. De regio Ouarzazate is rijk aan cultuur en heeft verbazingwekkende architectuur. 

Ouarzazate heeft een rijke geschiedenis en een oneindig berg- en oase-landschap. De stad heeft ongeveer 98.500 inwoners.

Geschiedenis

De stad was ooit een kruispunt voor Afrikaanse handelaren die op weg waren naar de noordelijke steden van Marokko en naar Europa. Tijdens de Franse overheersing breidde Ouarzazate zich aanzienlijk uit als garnizoensstad, bestuurlijk centrum, en douanepost.

De naam komt van een Berber-zin die "zonder ruis" of "zonder verwarring" betekent. Het is de grootste stad in de Marokkaanse Sahara.

Must sees/must do's

El Mansour Eddahbi dam
Een uitstapje om de el Mansour Eddahbi dam te bezichtigen is zeker de moeite waard. Het reservoir dient als permanente irrigatie van de omliggend palmboomgaarden en landbouwgronden. De dam werd gebouwd in 1972. Daarnaast is de dam een belangrijke bron van elektriciteit voor het hele valleigebied van Ouarzazate, leuk om er een kijkje te nemen.

Markt
Ouarzazate heeft een leuke markt, waar de prijzen wel iets hoger liggen dan in de rest van Marokko. Ouarzazate staat bekend om het prachtige aardewerk en de mooie tapijten die er tevens verkocht worden, en ook om de culturele rijkdom in het algemeen. Neem een kijkje op de markt en ervaar de culturele rijkdom van Ouarzazate.

Kasbah
In de stad ligt een mooie Kasbah, de Taourirt Kasbah (2 km), deze is deels gerestaureerd door Unesco. Hou je van geschiedenis dan is een bezoekje zeker de moeite waard.

Trip door de woestijn
Maak een tocht in de woestijn! Dit kan te voet, op de mountainbike of op een quad. Er zijn voldoende mogelijkheden tot het huren van mountainbiken, motoren en quads voor een trip de rotswoestijn in. Er zijn ook veel reisbureaus die je kunnen helpen met tours in de regio.

Ait Ben Haddou
De nederzetting van Ait Ben Haddou is een van de best bewaarde voorbeelden van de Marokkaanse architectuur uit de 18e eeuw. De kasbah is een middeleeuwse verstevigde stad gelegen langs de Ouazazate rivier. De stad is gebouwd op een heuvel en de gebouwen zijn gebouwd volgens traditionele Noord-Afrikaanse technieken waarbij alleen aarde en hout worden gebruikt versterkt met muren en hoektorens. Je kunt door de smalle steegjes naar boven lopen waar de resten van een oude burcht staan. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht vanuit de kasbah op de woestijn en de bergen.

Vergeet je fototoestel niet mee te nemen om prachtige foto's te nemen van de wonderbaarlijk mooie omgeving. Ait Ben Haddou staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

De Dades-vallei
De Dades-vallei ligt tussen de Hoge Atlas en het Jbel Sarhro-gebergte. Met vruchtbare grond herbergt de vallei veel traditionele Berber-dorpen. Het heeft bijzonder mooie landschappen die toegankelijk zijn door kronkelende bergpassen rond de vallei. Het diepe dal in de Dades-vallei loopt over de Dades-kloof, deze werd gevormd door de gletsjerrivieren die van het Atlas-gebergte liepen, de kloof heeft op zijn diepste punt kliffen van 300 meter. Een aanrader als je van rust en natuur houdt.

Zondagsmarkt
Door de markt te bezoeken in Ouarzazate zul je naast het shoppen ook meer zien en leren over het dagelijks leven van de inwoners. Het is een typische lokale markt die allerlei etenswaren en huisartikelen verkoopt. Je kunt er ook leuke lokale handwerken vinden die leuk zijn om als souvenir te kopen.

Jbel Saghro
De Jebel Saghro ligt tussen het Atlasgebergte en de Sahara, vlakbij Ouarzazate. Als je van bergbeklimmen en wandelen houdt, is dit een ideale plaats. Je loopt door verschillende plaatsen door kleine dorpjes en kunt hoge bergen beklimmen, verder kun je er verschillende landschappen bewonderen. Voor je begint met de lange wandeling moet je wel voorbereid zijn, enige ervaring is een must. De wandelingen kunnen best pittig zijn, dit geldt ook voor het bergbeklimmen. Er zijn mogelijkheden om een gids te huren.

Hoofdplein van Ouarzazate
In het centrum van Ouarzazate ligt het grote centrale plein met tal van restaurants en winkels. Het plein is bijzonder sfeervol bij zonsondergang, waar je kunt genieten van een maaltijd of een drankje terwijl je geniet van het bijzondere uitzicht. Wil je de gewoontes van de bevolking leren kennen, loop dan eens in de avond langs het centrale plein achter het Mohammad V plein wanneer veel lokale bewoners naar buiten komen voor een wandeling. Kinderen voetballen op het plein en mensen gaan buiten een hapje eten.

Expeditie naar M'Hamid
Plan een expeditie naar M'Hamid voor een nacht in de Sahara. Hou je van avontuur en spanning, verblijf dan een nacht in de Sahara. Het is een onvergetelijke ervaring en kan het spannendste deel van je Marokkaanse avontuur zijn. Ourzazate is de laatste grote stad in het zuiden waar dit gemakkelijk en goedkoop is om te doen. Er zijn veel agentschappen in de buurt die een trektocht als deze kunnen regelen.

Beste tijd om te gaan

Ouarzazate heeft door zijn ligging in het atlasgebergte een bijzonder klimaat. Ouarzazate ligt op 1160 meter hoogte op de kruising van de Draa- en de Dadesvallei aan de voet van de Sahara. Het kwik kan in de zomer soms oplopen tot ver boven de 40 graden terwijl er in de winter in de nabij gelegen bergtoppen sneeuw ligt en het regelmatig vriest.

Ben je opzoek naar een zonvakantie en kun je goed tegen de hitte dan zijn de zomermaanden ideaal. Wil je liever wat verkoeling en minder warm weer, dan zijn de maanden februari, maart en april hier het meest geschikt voor.

Vervoer

Ouarzazate beschikt over een vliegveld, het Ouarzazate airport. De stad heeft geen treinstation, maar beschikt wel over een busnetwerk en taxi's. Er zijn verder voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

Photocredit: Moroccoworldnews

marokko
ouarzazate
reizen
stedentrip
citytrip
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi