Marokkaanse steden: Safi
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Safi.
Safi is een stad in het westen van Marokko gelegen aan de Atlantische Oceaan op de vlakte van Abda. Het is de hoofdstad van de regio Doukala-Abda en de gelijknamige provincie Safi.

Safi ligt als een natuurlijke vissershaven op de plaats waar de rivier de Chaabah in de Atlantische Oceaan uitstroomt. De stad staat bekend als een van de belangrijkste vissershaven voor de sardine industrie van het land. De stranden hebben een indrukwekkende branding en de kustroutes zijn bekend bij surfers, het inwonersaantal in 2014 was 308.508.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Safi waren de Feniciërs. Zij voelden zich veilig in deze natuurlijke haven en vestigden zich hier, later kwamen de Romeinen, die hier een lange tijd aan de macht waren.

In het begin van de 16e eeuw (1508) kwamen de Portugezen naar de vissersstad en bouwden er een fort, maar hun verblijf op Safi was van korte duur, want in 1541 werd de stad vrijwillig ontruimd. In de 17e eeuw vestigden de Fransen een consulaat aan de haven en waren ze verantwoordelijk voor het tekenen van handelsverdragen met de lokale heersers. In de 19e eeuw raakte de haven in groot verval, in de 20ste eeuw kwam daar een einde aan toen een grote vissersvloot vanaf hier startte met zijn werkzaamheden, sindsdien is Safi een belangrijke vissersstad.

Must sees

Bezoek de La Colline des Potiers
Safi's beroemde keramiek wordt tentoongesteld in dit enorme winkelcentrum en galerie. De aardeovens en schoorstenen van de Colline des Potiers zijn duidelijk te zien vanuit Bab Chaaba gelegen aan de rand van de medina. De werkwijze die bij het maken van keramiek gebruikt worden is overwegend traditioneel. Je kunt er wandelen en de vele keramiekwerken bekijken. Hou je van creativiteit, dan is er ook de mogelijkheid om het productieproces bij te wonen. Passie en behendigheid van de ambachtslieden is wat je kunt verwachten in dit ambachtelijke complex van pottenbakkers.

Medina
Safi's ommuurde middeleeuwse medina bestaat uit twee delen gesplitst door de hoofdstraat, Rue du Souq, die ten noordoosten van Bab Lamaasa naar Bab Chaaba loopt en vol winkeltjes staat. Aan de zuidkant van deze straat, in een kronkelende steeg, liggen de overblijfselen van de 16 eeuwse kathedraal die vroeger gebouwd is door de Portugezen. Hou je van winkelen, dan kun je in de Medina de vele winkels bezoeken en ondertussen de architectuur en geschiedenis van Safi bewonderen.

Surfen
De Atlantische kust is onder de surfliefhebbers geen onbekend plaats, Safi of Asfi wordt vaak als een eerste uitvalbasis gebruikt om een surfavontuur te beginnen. De beste tijd om de golven te berijden is van november tot februari, je kunt ook heerlijk uitwaaien tijdens een wandeling langs het strand en genieten van een prachtige zonsondergang.

Dar
 el Bhar
Gelegen aan de waterkant, boven de haven, is de Dar el Bhar het belangrijkste Portugese overblijfsel in Safi. Het indrukwekkende fort werd vroeger gebouwd door de Portugezen tijdens hun korte verblijf in Safi om de gouverneur van de stad te huisvesten en werd later gebruikt als fort en gevangenis. Het fort werd in 1963 gerestaureerd en ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Op de centrale binnenplaats staan ​​een aantal 17e eeuwse Spaanse en Nederlandse kanonnen die naar de zee wijzen. Hou je van geschiedenis. dan is een bezoekje zeker de moeite waard. Klim naar het dak van de gevangenistoren om te genieten van een panoramisch uitzicht over de medina en de haven.

Bezoek de Kechla

Kechla is een massief Portugees gebouwd fort met hellingen, tuinhovenschietplateaus en woonruimtes. Het huisvestte de moderne gevangenis van de stad tot 1990 maar is nu gerestaureerd als het Nationale Keramiek Museum. Hou je van kunst, dan is het interessant om een bezoek te brengen aan het museum om zo een beeld te krijgen van de geschiedenis van Safi. Exposities omvatten een verzameling lokaal keramiek en aardewerk kunst, ook kunnen er Britse kanonnen, tuinhoven en Portugese wapenschilden bezichtigd worden.

Kamperen in Safi
Hou je van kamperen? Dan is Safi hier zeer geschikt voor. Er zijn kampeerplaatsen waar je een tent of camper kunt huren en een rustige of juist avontuurlijke vakantie op de camping kunt hebben. Er worden ook speciale zomerkampen georganiseerd.

Sardientjes eten
Safi staat bekend om zijn sardines, nuttig een maaltijd in de vele restaurantjes en geniet van vers gevangen sardientjes.

Bezichtig de straatkunst in Safi
Straatkunst is gebruikelijk in Safi, als je van kunst houdt kun je door de straten lopen die vaak prachtige beschilderingen hebben en de mooie werken bezichtigen.

Skatepark in Safi
Er is een groot skatepark in Safi waar je even heerlijk kind kunt zijn, trek je skates aan en kijk of je het niet verleerd bent. Wees voorzichtig met het tonen van je skate moves, een flinke val is zo gemaakt en niet bevorderlijk voor je vakantie. Wil je de gok niet wagen om zelf te skaten dan is het bekijken van de jongeren die skaten ook een mooi gezicht.

Beste tijd om te gaan

Safi heeft een mediterraan klimaat, ben je opzoek naar een zonvakantie en kun je goed tegen de warmte dan zijn de zomermaanden ideaal. Wil je liever wat verkoeling en minder warm weer, dan zijn de maanden maart en april hier het geschiktste voor.

Als je voor de hoge golven komt en een surf vakantie wilt dan zijn november t/m februari de meest geschikte surfmaanden omdat de wind dan ideaal is.

Vervoer

Safi beschikt over een luchthaven, Safi Airport. De stad heeft verder een treinstation, busnetwerk en er rijden taxi's. Er zijn verder voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!
marokko
safi
reizen
stedentrip
citytrip
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi