Marokkaanse steden: Tetouan
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Tetouan
Tetouan is een stad in het noorden van Marokko en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Tetouan. Het is gelegen aan de voet van het rif gebergte, in het zuiden en westen wordt de bijzondere havenstad omgeven door een prachtig berglandschap.

De stad kent een rijke geschiedenis, de invloeden van de Spanjaarden zijn nog goed terug te zien in de architectuur van de straten van Tetouan. De stad heeft een open haven naar de Middellandse zee wat zeer bijzonder is door de hoge ligging van de stad. In 2014 telde de stad een inwoners aantal van 380.787 personen.

Geschiedenis

Tetouan vindt zijn oorsprong in de 3e eeuw voor Christus, toen het een nederzetting was genaamd Tamouda, daarna werd het verwoest door Romeinse legers.

De werkelijke oprichting van Tétouan gebeurde pas in 1305 door sultan Abou Tabit. Deze sultan begon aan een grootschalig bouwproject waarna de stad haar vorm begon te krijgen. Maar als een toevluchtsoord voor de piraten van Barbarije, kreeg Tetouan de woede van de Castiliaanse koning Hendrik III over zich, wiens troepen de stad overspoelden en in 1399 plunderden. Een eeuw later ging Tetouan in een periode van verval totdat hij onder de Andalusische invloed van vluchtelingen kwam van Granada.

Vanaf 1484 kreeg de stad een deel van het rijke architecturale en culturele karakter van het toen nog Islamitische Spanje, waarvan nog steeds sporen te zien zijn. In 1913 werd Tetouan de hoofdstad van het Spaanse protectoraat tot de onafhankelijkheid in 1956. Veel mensen spreken hier nog Spaans, sinds de onafhankelijkheid is Tetouan het bestuurscentrum van de gelijknamige provincie. De naam van de stad komt van het woord Titawin wat in het Tamazight letterlijk 'de ogen' en figuurlijk de bronnen betekent.

Must sees/must do's

Medina
De binnenstad van Tetouan is zeer karakteristiek en traditioneel, het heeft zijn authentieke Andalusische ziel behouden, waardoor deze stad de meest Hispano-Moorse invloeden van Marokkaanse steden heeft. Men vindt hier bijvoorbeeld veel oude witte huizen en bijna alleen maar laagbouw. Overal in de stad zie je mensen die oude ambachten beoefenen zoals wevers, juweliers en leerbewerkers. Een wandeling door deze oude stad is een beleving op zichzelf. De medina (oude stad) van Tetouan staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Verschillende markten
Op de El Fouki-markt gaan veel van de locals van Tetouan hun brood en andere dagelijkse boodschappen kopen.

Guersa El Kebira is de plaats waar kleding- en textielhandelaren zich vestigen, waar ze lokaal textiel verkopen.

Op de El Hot Market vindt je prachtig keramiek en met de hand gemaakte sieraden door goudsmeden. Voor winkelliefhebbers die op zoek zijn naar een speciaal geschenk of souvenir is de souk niet te missen. Je zult merken dat de prijzen hier goedkoper zijn dan in de meer toeristisch georiënteerde markten.

Rif gebergte
Net ten zuidoosten van Tanger en Tetouan liggen de Rif-bergen, een prachtige locatie voor wandelaars, bergbeklimmers en mountainbikers. Je kunt een lange wandeling maken en genieten van de weelderige groene panorama's van glooiende heuvels en hebt tegelijkertijd uitstekende mogelijkheden om vogels te spotten. Van bijzonder belang zijn de goede wandelingen in zowel het nationale park Talassemtane als het natuurreservaat Bouhachem, beide in het Rifgebergte.

Verder kun je eropuit trekken op je mountainbike voor avontuurlijke tochten of het beklimmen van bergen.

Veel van de Rif is geïsoleerd, met maar enkele dorpen ertussen, dus het huren van een gids is geen overbodige luxe maar eerder een must als je niet bekend bent met de omgeving.

Stranden Tetouan
De noordkust van Marokko is een opeenvolging van prachtige mediterraanse stranden, de een na de andere. Het dichtst bij Tetouan is het strand van Martil, een zeer populaire bestemming voor de lokale bevolking.

Het Cabo Negro strand is een van de bijzondere zandstroken in Noord-Marokko, de mooie, brede kustlijn is hier vaak leeg buiten de zomermaanden. Dit is de ideale plaats om je strandlaken neer te leggen, achterover te leunen en te genieten van de zon en rust.

Als je in juli en augustus arriveert, bereid je dan voor op een compleet andere scene, want het strand is erg populair bij lokale Marokkaanse toeristen. Het is ook een goed strand om te paardrijden. Reis een beetje verder naar het noorden en je komt aan bij Mdiq, een moderne badplaats met genoeg activiteiten.

De meest populaire activiteit op de stranden van Tetouan is natuurlijk het zwemmen in de zee, verder zijn er de mogelijkheden om te vissen, surfen, paddle boarden, duiken of een boot huren in de jachthaven. Veel resorts bieden ook activiteiten aan zoals tennis, minigolf en paardrijden.

Natuur
Als je een natuurliefhebber bent kun je rondom Tetouan genieten van de vele boomgaarden zoals sinaasappel-, amandel-, cyprus- en granaatappelboomgaarden, die niet alleen zorgen voor een kleurrijke omgeving, maar ook voor een heerlijk geurende omgeving.

Archeologisch museum
De exposities van dit museum omvatten het prachtige Romeinse mozaïek van "The Three Graces", opgegraven op de archeologische vindplaats Lixus. Er zijn ook displays van artefacten van sites in Noord- Marokko, waaronder prehistorische gereedschappen, munten, brons en aardewerk.

Het museum herbergt ook een uitstekende bibliotheek, met meer dan 60.000 volumes gewijd aan het behoud van Noord-Afrikaanse literatuur. Voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis is een bezoek zeker de moeite waard.

Etnografisch museum
Binnenin de vestingmuren van Sultan Moulay Abderrahman, in Bab el Okla, staat het interessante Etnografiemuseum van Tetouan dat hier in 1948 is gevestigd. Als je nieuwsgierig bent naar de Marokkaanse traditionele cultuur, dan is het een geweldige plek om een paar uur door te brengen.

Het museum is gehuisvest in de eigenlijke poort van de wallen en je kunt naar het dak klimmen voor foto's van de stad nadat je de tentoonstellingen hebt bekeken.

Museum voor moderne kunst
Tetouan heeft een van de slechts twee scholen voor schone kunsten in Marokko (Casablanca heeft de andere). Het gebouw alleen al is een bezoek waard: het is een prachtig Spaans-kasteelachtig gebouw dat ooit het station naar Ceuta was. Het is zorgvuldig gerenoveerd om de kunstwerken te beschermen.

Het museum huisvest hedendaagse Marokkaanse kunst en biedt verschillende tentoonstellingen aan.

Ensemble Artisanat
Dit grote gallerij complex bevat een bijenkorf van activiteiten die bezichtigd kunnen worden. Er zijn tapijtwevers, leerbewerkers, juweliers en houtbewerkers die allemaal hun vakgebied beoefenen. Je kunt meekijken bij het werkproces en ambachtelijke producten kopen.

Nieuwe gedeelte Tetouan
Tetouan's Ville Nouvelle (nieuwe stad) ligt aan de Avenue Mohammed V, die begint aan het brede plein van Place Hassan II, gescheiden door het Koninklijk Paleis en de Pasha-moskee. Overal langs de weg zijn cafés waar de lokale bevolking 's avonds met vrienden afspreken. Leuk om een kopje koffie te drinken of te genieten van de zoete maar heerlijke muntthee.

Roadtrip door de kustlijn
De noordoostelijke kustlijn van Marokko biedt een adembenemend landschap en is ideaal voor het maken van een roadtrip. De kronkelende snelweg omhelst de kust en voert je langs kleine dorpen en mooie stranden bij elke bocht. Je ziet ook een stuk van het Marokkaanse plattelandsleven en stukken zand langs de weg die helemaal leeg zijn, ideaal voor een picknick tussendoor of om een snelle duik te nemen.

Beste tijd om te gaan

In Tetouan is het klimaat warm maar gematigd. Het klimaat hier is geclassificeerd als Csa door het Köppen-Geiger-systeem. De temperatuur is hier gemiddeld 18.1° C.

Ben je opzoek naar een zonvakantie en kun je goed tegen de warmte dan zijn de zomermaanden ideaal. Wil je liever wat verkoeling en minder warm weer, dan zijn de maanden februari, maart en april hier het meest geschikt voor.

Vervoer

Tetouan beschikt over een vliegveld, Sania Ramel Airport. De stad heeft geen treinstation maar beschikt wel over een busnetwerk en taxi's. Er zijn verder voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!
marokko
tetouan
reizen
stedentrip
citytrip
tips
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi