Marokkaanse steden: Zagora
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Zagora
Zagora is een stad in het zuidoosten van Marokko in de vallei van de Draa- rivier in de regio Drâa-Tafilalet.

Zagora is een veel voorkomende pitstop op weg naar de Sahara en is de laatste grote stad die je tegenkomt op weg naar Erg Chigaga, een van de twee belangrijkste duinen in de Marokkaanse woestijn. De stad heeft weinig tekenen van modernisering, waardoor het een geschikte stad is om het traditionele Marokkaanse leven te ervaren in een uitzonderlijk mooi landschap.

Geschiedenis

Zagora is als garnizoensstad door de Fransen gesticht. Er staan nog steeds enkele gebouwen uit die tijd. Het was destijds een karavaanstad vanwaar, zoals een bord aangeeft, Timboektoe in 52 dagen te bereiken was. Eind 16e eeuw probeerden de Säadiers vanuit hier Timboektoe te veroveren.

Het wordt geflankeerd door de berg Zagora waaruit de stad zijn naam heeft gekregen. Oorspronkelijk heette het 'Tazagourt' verwijzend naar het fort van de Murabitun, of Almoraviden. In oude Europese kaarten is de berg Zagora al aangegeven, maar de stad zelf werd pas in de 20e eeuw gebouwd. Op de top van de Zagora-berg zijn nog steeds de overblijfselen van een fort van Almoraviden te zien.

Must sees

The Vast Palm Grove
Als je van palmbomen houdt, is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Zagora. Tuinen vol met dadelpalmen strekken zich kilometers ver uit tussen de stad en de rivier. Verschillende paden lopen tussen de tuinen, waardoor het ideaal is voor een wandeling.

Meer dan 30 soorten groeien in de regio, geoogst van september tot november. De stad staat bekend om die lekkere dadels. Hun heerlijke zoete smaak worden toegeschreven aan het hete, droge klimaat, waar de temperatuur in de zomer kan oplopen tot 50 graden.

Draa-rivier
De Draa-rivier, de langste rivier van Marokko, is 1100 kilometer lang. Het passeert Zagora, hoewel het niet altijd vol water staat. Een dam in Ouarzazate stopt de stroom van de rivier zodat er alleen water naar het zuiden is wanneer deze wordt geopend.

Tijdens de zomer zit de rivier vaak vol met water. Het is typerend om kinderen erin te zien zwemmen, terwijl volwassenen zich 's avonds meestal naar de oevers begeven om boven op een promenade te zitten.

Straatkunst
Als je van kunst houdt, is een wandeling door de straten van de woonwijken in het stadscentrum een beleving op zichzelf. Een lokale vereniging heeft ervoor gezorgd dat jongeren de muren en straten op creatieve wijze hebben beschildert waardoor de woonwijken een fleurige uitstraling hebben gekregen.

In de beschilderingen worden vaak palmbomen en kasba's gebruikt, een wandeling door de stad zal zeker tot de ontdekking leiden van enkele verborgen juweeltjes.

Grootste soek in het zuiden
Als je een oude traditionele souk wilt ervaren, ben je in Zagora aan het juiste adres. Elke zondag en woensdag komen mensen naar de markt net buiten het centrum om hun spullen te verkopen.

De enorme soek is verdeeld in verschillende secties. Fruit, groenten, vlees en levende dieren worden verkocht naast traditionele kleding, lokaal handwerk, toiletartikelen, keukengerei en meubels. Een aangebouwde tweedehandsmarkt verkoopt gebruikte artikelen, zoals fietsen, tenten en kleding, die vaak uit Europa worden meegenomen.

W
atermeloenen
Je zou niet verwachten dat er watermeloenen in de woestijn groeien, maar Zagora staat erom bekend. In de afgelopen jaren bleek eerder onontgonnen land in de omgeving een uitstekende bodem te zijn voor het telen van deze meloenen.

Omdat het klimaat warmer is dan in andere regio's, begint het watermeloenenseizoen vroeg. Uitgebreide irrigatie is noodzakelijk vanwege het gebrek aan regen. De oogst begint in april, het vroegst in het land. In april en mei trekken kopers uit het hele land naar de stad en verzamelen zich op het hoofdplein om een ​​goede deal te sluiten.

Dinosaur Park
Op de hoofdweg langs het stadscentrum staan ​​twee dinosaurussen achter de poorten van een klein park. De T. Rex- en Triceratops-beelden zijn gemaakt door een plaatselijke kunstenaar die een deel van het culturele erfgoed van de regio wilde vereeuwigen. Marokko is rijk aan mineralen en fossielen, er zijn verschillende belangrijke fossielen van dinosauriërs ontdekt.

Weg naar Timboektoe-schilderij
Hoe ver is het naar Timboektoe vanaf Zagora? Van Zagora is het slechts een reis van 52 dagen per kameel, zo beweert het beroemde schilderij opgehangen aan de westkant van de stad.

Zagora was vroeger een populaire stop langs deze woestijnroute die bekend staat als de 'zoutroute'. Veel van de Marokkaanse sultans verdienden hun rijkdom aan deze karavanen die zilver, goud, handgemaakte werken en natuurlijk zout transporteerden.

Het originele schilderij is door de jaren heen vervangen door opeenvolgende exemplaren, hoewel de kamelen en nomaden die vandaag zijn afgebeeld historisch accuraat zijn.

Beste tijd om te gaan

Zagora is gelegen in een gebied met een warm woestijnklimaat met een droog seizoen in de zomer. In dit soort gebieden is er te weinig neerslag voor boomgroei en kunnen permanente rivieren geen oorsprong hebben. Door het warme woestijnklimaat valt er bijna geen neerslag, maar mocht het regenen, dan zijn het stortbuien. In de zomer kan het zeer warm zijn.

Ben je opzoek naar een actieve vakantie dan zijn de wintermaanden ideaal. Wil je een zonvakantie? Dan zijn de zomermaanden hier meer geschikt voor hou wel rekening met zeer hoge temperaturen.

Vervoer

Zagora beschikt over een vliegveld, Zagora Airport, het heeft geen treinstation. Wel heeft het een busnetwerk en rijden er taxi's. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!
marokko
zagora
reizen
stedentrip
citytrip
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi