Vers Marokkaans brood: love it! (1)
Er gaat niets boven een stuk vers gebakken brood, warm uit de oven, besmeerd met boter of om te dippen in olijfolie.

In Marokko is dit een alledaags iets! In feite is brood in Marokko net zoals bestek in veel westerse landen is. Brood wordt gebruikt voor het ontbijt, maar ook voor lunch en diner en bij vrijwel elk tussendoortje.

Brood is zo'n belangrijk ingrediënt van het Marokkaanse eetpatroon dat de productie ervan wordt gesubsidieerd door de overheid, waardoor bijna iedereen in Marokko toegang heeft tot overheerlijke khobz. Vaak wordt het brood in stukken gescheurd en krijgt ieder een portie om te gebruiken om in de saus van een tajine te dippen en op te eten, vlees van het bot te knijpen of om bij het ontbijt in te smeren met echte boter en pure honing.
Je kunt wel stellen dat brood één van de hoofd ingrediënten is van de Marokkaanse keuken, reden genoeg om te kijken wat voor soort broden Marokko te bieden heeft!
Hier volgt een reeks van typische broden die je overal in Marokko kunt vinden, te beginnen met: Standaard wit brood oftewel khobz.
Khobz betekent 'brood' in het algemeen. De basis ingrediënten van elghobz zijn: meel, zout, water en gist. Door de juiste hoeveelheden te gebruiken en een goede portie kneedwerk heb je binnen een mum van tijd je deeg. Wel geldt de regel hoe langer en beter je kneed hoe luchtiger het brood. Het deeg mag daarna in balletjes gedraaid worden, waarna het deeg tot een ronde frisbee wordt gedrukt.
Nu kun je achterover gaan leunen en kijken hoe het deeg rijst als je niets te doen hebt. Je kunt er ook voor kiezen om in de tussentijd wat anders te gaan doen, het rijzen neemt namelijk ongeveer een half uur in beslag en zo bijzonder is het natuurlijk niet.
Hierna mag het deeg de oven in en naar gelang de stand van de oven kan het bakken van het brood een kwartier of langer duren. Als het brood klaar is komt er als het goed is een heerlijk rond luchtig Marokkaans brood als resultaat uit de oven.
De standaard reguliere khobz wordt gevonden bij zowat elke maaltijd. Je kunt de witte khobz vinden in elke stad van Marokko en in vrijwel elke Marokkaanse bakkerij. Of je kunt ervoor kiezen om niet te wachten tot je bij een Marokkaanse bakker bent geweest en het heerlijke Marokkaans brood zelf maken, verser als dit kan niet.

marokko
brood
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi