Wist je dat er bijna 1.300 eilanden zijn in Saoedi-Arabië?
Wanneer we aan Saoedi-Arabië denken zijn er meestal een paar dingen die als eerste in ons opkomen.
We denken bijvoorbeeld aan Mekka en Medina en aan de enorme oceanen, de zandduinen en de betoverende woestijnen. Maar wist je dat het koninkrijk ook 1.285 eilanden heeft gelegen in de Rode Zee en de Arabische Golf? 

In de rode zee en de Golf van Akaba alleen al zijn 1.150 eilanden te vinden wat 89% is van het totale aantal. De resterende 135 eilanden vind je in de Arabische Golf die de overige 11% voor hun rekening nemen. 

Deze eilanden worden gezien als grote toeristische trekpleisters vanwege de natuurlijke diversiteit en geologie. Of ze nu van koraal, zand of vulkanisch zijn, de eilanden hebben kustlijnen die variëren van zacht zand tot hoge rotsachtige bergen. 

De grootste eilanden van Saoedi-Arabië

Het eiland Farasan is het grootste eiland in de archipel. Deze archipel heeft meer dan 200 eilanden waarvan er sommige uitermate geschikt zijn voor geweldige duikervaringen. Farasan heeft een oppervlakte van 380 vierkante kilometer en is daarmee het grootste eiland.

Het eiland Sajid bezet met haar 150 vierkante kilometer de tweede plaats wanneer het om de omvang gaat. Abu Ali eiland staat met een gebied van 59 vierkante kilometer op de derde plaats gevolgd door het eiland van Batinah dat 33 vierkante kilometer oppervlakte heeft. Het Tarot eiland strekt zich tot slot uit over een gebied van 20 vierkante kilometer. 

Farasan eiland heeft een ontzettend divers ecologisch zeeleven dat je op slechts enkele eilanden ter wereld zal tegenkomen. Er zijn dan ook veel verschillende soorten vogels, koraalriffen en zeldzame zeedieren te bewonderen. 

Ruwe amber is er in overvloed te vinden en dat is dan ook meteen de belangrijkste bron van inkomsten voor de vele bewoners van het eiland. Daarnaast heeft Farasan ook veel mangrove bomen aan de kust. Bovendien kun je in het water in dit deel van het eiland unieke koraalriffen, bloeiende planten en zeegras vinden. 

Gedurende bepaalde tijden van het jaar kan je grote groepen schildpadden en zeevogels vinden op de stranden van het eiland. Enkele andere eilanden in deze omgeving zijn onder meer Amna, Kadmil, Kamah, Damask, Zafaf, Dushk, Safeed en Kira. Onder de eilanden in de rode zee zijn Sanafir en Tiran te vinden, deze vind je in de Golf van Akaba.

De eilanden in de Arabische Golf 

De Arabische Golf huisvest 150 eilanden waaronder Abu Ali ten noorden van Jubail. Jubail is het grootst van de Arabische eilanden in de Golf. De Arabische Golf herbergt ook de welbekende Saoedische eilanden waaronder Batinah, Qarmah, Jannah, Musallamah, Al-Jarid, Daghina, Karan en Harkos. 

Harkos is een van de meest belangrijke Saoedische eilanden en fungeert als natuurlijke habitat voor veel uiteenlopende soorten vogels en schildpadden die in de Arabische Golf leven. Alarabiya is het meest ver gelegen eiland van het koninkrijk in de Arabische golf. Het ligt ongeveer 50 zeemijlen uit de Saoedische kust. 

De belangrijkste drie Saoedische eilanden in het zuiden van de Arabische Golf kunnen worden gevonden nabij de ingang van Khor Al-Adid ten noorden van Ras Abu Qamis. Het zijn de eilanden genaamd Hawisat, Huthba en Sayad. 

Bron: www.trip2orient.com/nl
reizen
saoedi-arabië
eilanden
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi