Gouden Kalf-winnaar na 20 jaar naar Marokko
De Nederlandse documentaire In het huis van mijn vader van regisseur Fatima Jebli Ouazzani opent op 19 juni 2018 het Internationale Filmfestival (FIDA) in Agadir.

De keuze is opvallend; Jebli Ouazzani maakte de film al in 1997. Zij won er toen het Gouden Kalf voor beste lange documentaire mee.

Het bestuur van het festival hoopt met dit besluit de film na ruim twee decennia alsnog in Marokko uitgebracht te krijgen. "Je film is over de hele wereld te zien geweest", meldt festivaldirecteur Hicham Falah aan de maakster. "Behalve in Marokko. De documentaire heeft daardoor een bijna mythische status gekregen voor Marokkaanse filmfans terwijl de film geen fractie minder relevant is geworden. Het is tijd dat In het huis van mijn vader in je geboorteland te zien is."

In het huis van mijn vader vertelt het persoonlijke verhaal van journaliste en filmmaakster Fatima Jebli Ouazanni (1959). De in Marokko geboren filmmaakster is ongetrouwd, kinderloos en ontmaagd. Door de keuze zich niet te laten uithuwelijken zoals bij haar moeder en grootmoeder gebeurde, raakte ze gebrouilleerd met haar vader. In de film probeert de regisseur erachter te komen of ze de juiste beslissing heeft genomen.

Openhartige gesprekken

Naast openhartige gesprekken met haar oma en opa, spiegelt de filmmaakster haar eigen verleden aan een in Nederland opgegroeid Marokkaans meisje dat wel heeft gekozen voor een traditioneel huwelijk.

In 1997 ging de film ‘In het huis van mijn vader’ op IDFA in première waar het de publieksprijs won. De maakster ging de harde confrontatie aan met haar familie waar velen deze thematiek nog niet eens durfden te fluisteren. Jebli Ouazzani won diverse internationale prijzen voor haar film. Het FIDA is het enige documentairefestival van Marokko.

Voor de geïnteresseerden, de documentaire staat op YouTube.

© ANP 2018
marokko
agadir
filmfestival
documentaire
nederland
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi