Toeristen in Saoedi-Arabië: Gedragsregels en kledingvoorschriften
Terwijl Saoedi-Arabië voor het eerst in de geschiedenis toeristenvisums begint af te geven, gaat deze historische opening gepaard met veel regels en voorschriften

Sinds eind september kunnen mensen uit 49 landen een visum aanvragen voor een bezoek aan het Saoedische koninkrijk. Het land, dat altijd erg gesloten is geweest, doet dat uit economisch oogpunt. Het wil minder afhankelijk worden van de olie-industrie, waar Saoedi-Arabië voor een groot deel op leunt.

Het is voor het eerst dat het land zo toegankelijk wordt voor toeristen. Visums waren eerst vooral bedoeld voor pelgrims, zakenmensen en buitenlandse werknemers. Ook worden de kledingregels voor vrouwen versoepeld. Saoedi-Arabië is overwegend islamitisch, waardoor er veelal strenge kledingvoorschriften gelden. In een verklaring heeft het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken een lijst gedeeld met regels om het "openbaar fatsoen" in het streng Islamitische land te beschermen. Op een speciale website heeft het land de regels opgesomd.

Dresscode De regels vereisen dat zowel mannen als vrouwen zich bescheiden en bedekt kleden. Buitenlandse vrouwen zijn vrijgesteld van het dragen van de traditionele zwarte abaya maar moeten zich nog wel fatsoenlijk kleden. Mannen en vrouwen wordt ook geadviseerd om geen strakke kleding te dragen of kleding met aanstootgevende teksten of afbeeldingen. Ten slotte moeten de schouders en knieën van vrouwen ook in het openbaar worden bedekt. Het dragen van doorschijnende kleding wordt ook afgeraden. Vrouwen dienen een hoofddoek te dragen als ze van plan zijn om een ​​religieus gebouw binnen te gaan.

Terughoudendheid Vermijd het overtreden van de wetten van het koninkrijk. Het is in Saoedi-Arabië illegaal om publiekelijk kritiek uit te oefenen op de regering, de koning, de koninklijke familie of de Saoedische vlag. Dit verbod geldt ook online en op sociale netwerken. Alhoewel wordt verondersteld dat toeristen wat meer vrijheid zullen hebben in dit opzicht kan het land alsnog kiezen voor vervolging, bestraffen en/of deporteren.

Foto's en video's Wees voorzichtig bij het nemen van foto's en video's. Foto's maken van overheids- en militaire installaties in Saoedi-Arabië is illegaal en kan resulteren in een gevangenisstraf. Maak ook geen foto's van de lokale bevolking als je geen toestemming hebt.

Westerse feestdagen Het vieren van westerse feestdagen wordt afgeraden in Saoedi-Arabië omdat ze niet als een islamitische feestdag worden beschouwd. De regering heeft bijvoorbeeld de verkoop van Valentijn-gerelateerde bloemen- en cadeaus, evenals veel roodgekleurde geschenken verboden rondom Valentijnsdag. Draag dus geen rood op Valentijnsdag.

Seksuele vrijheid Wees discreet met je partner en onthoudt je van openbare uitingen van genegenheid (niet zoenen en knuffelen in het openbaar). Het is belangrijk om te weten dat voorhuwelijkse relaties illegaal zijn in Saoedi-Arabië en kunnen worden gestraft met geseling, gevangenisstraf en zelfs de dood. Ook kent het land een zero-tolerance beleid tegenover LGBTQ-mensen. Het is echter onwaarschijnlijk dat LGBTQ-reizigers problemen ondervinden in het land zolang ze handelen met discretie en de lokale wetten en gebruiken respecteren.

Ramadan Niet eten, drinken of roken in het openbaar tijdens Ramadan, de Islamitische vastenmaand.

Alcohol Het is niet toegestaan alcoholische drank mee te namen naar Saoedi-Arabië. Het is ook afgeraden om dronken of aangeschoten aan te komen in het land. Het meenemen van varkensvlees is eveneens niet toegestaan. En natuurlijk is het meenemen van drugs ten strengste verboden.

Segregatie In Saoedi-Arabië is het ongebruikelijk dat vrouwen tijd doorbrengen met mannen die geen directe familieleden zijn. Vrouwen zijn over het algemeen vatbaarder voor strenge straffen dan mannen voor deze onwettige vermenging. Openbare gebouwen hebben vaak aparte ingangen voor mannen en vrouwen. Ook openbare plaatsen zoals stranden, parken, maar ook het openbaar vervoer zijn vaak gescheiden. Het is voor vrouwen ook niet toegestaan om begraafplaatsen te bezoeken.

Sport en recreatie Vermijd openbaar zwemmen. Sportscholen en zwembaden in Saoedi-Arabië zijn gescheiden en vrouwen mogen vaak niet dezelfde faciliteiten gebruiken als mannen. Het land heeft wel aangekondigd gemengde badplaatsen aan te gaan bieden als onderdeel van het hervormingsprogramma Vision 2030. Het is momenteel verboden voor vrouwen in Saoedi-Arabië om op openbare stranden te zwemmen.

Winkelen Vermijd het passen van kleding tijdens het winkelen. Vrouwen mogen zich namelijk niet uitkleden buitenshuis. Dit geldt ook achter gesloten deuren van een paskamer in een winkel. N.B.: Het lezen van ongecensureerde modetijdschriften is verboden.

Vaak zullen overtredingen en schending van het openbare fatsoen door toeristen worden bestraft met een geldboete. Als Marokkaan hoef je je overigens geen zorgen te maken om al deze buzzkill, want je mag het land toch niet in als toerist! Enniewee, fijne reis!

saoedi-arabie
toerisme
vision 2030
visum
gedragsregels
kledingvoorschrift
fatsoenscode
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi