Elke dag 24 baby's 'in de vuilnisbak' in Marokko
Dat zegt activiste Aicha Chenna op de bijeenkomst van NGO 'Movimiento por la Paz'.
Een paar weken geleden sprak feministische activiste Aicha Chenna, de voorzitster van de vereniging Solidarité Féminine, op de jaarlijkse bijeenkomst van de NGO 'Movimiento por la Paz' (Movement for Peace). Chenna deelde angstaanjagende cijfers over nieuwgeborenen in Marokko.

"De realiteit is dat elk jaar 50.000 kinderen in de steek worden gelaten. Bovendien worden per dag gemiddeld 24 baby's bij het afval gegooid.", zei Chenna. "Er is geen officieel cijfer over het aantal alleenstaande moeders, maar 10 jaar geleden waren er al meer dan een half miljoen", vervolgt ze.

"Toen we met dit werk begonnen in 1981 hebben we het zo gemaakt dat alleenstaande moeders konden stoppen met rondzwerven in onmenselijke omstandigheden", herinnert de activiste zich die destijds als verpleegster werkte in het gezondheidsonderwijs. Ze ontdekte al snel dat het effectiever was om de moeder te trainen, om haar een baan bieden en haar te leren zelfstandig en onafhankelijk te zijn in plaats van tevergeefs te proberen de baby te laten erkennen door de biologische vader die zich in de meeste gevallen van de moeder heeft afgekeerd.

In 1960 probeerde Chenna de noodzaak van gezinsplanning op de publieke agenda te krijgen, voornamelijk door debatten over dit onderwerp te organiseren. Vandaag de dag wordt Marokko, met een gemiddelde van 2,4 kinderen per vrouw, gezien als één van de referentielanden op het gebied van anticonceptie in Afrika. Mede dankzij het werk van Chenna.

Aicha Ech-Chenna ontving de Opusprijs (Humanitaire Award) in de Verenigde Staten (2009), de titel van Ridder van het Legioen van Eer in Frankrijk (2013) en een Wereldbankprijs (2015). De baanbrekende vereniging heeft een multidisciplinair team van 35 mensen met vestigingen in Marrakech, Fez en Tanger.
marokko
nieuwgeborenen
aicha ech-chenna
kindersterfte
vrouwenrechten
abortus
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi