#7achak in strijd tegen taboe op menstruatie in Marokko
Slechts 30% van de Marokkaanse vrouwen heeft toegang tot maandverband, vergeleken met 80% in Algerije en 85% in Tunesië.

Met de steun van verschillende partners is #7achak een beweging die het taboe op menstruatie in Marokko wil beëindigen. De actie is een initiatief van Yasmine Lahlou en Sarah Benmoussa en heeft als doel om het bewustzijn rondom menstruele onzekerheid te vergroten.

"Marokko kent een serieus probleem als het gaat om vrouwelijke hygiëneproducten omdat slechts 30% van de Marokkaanse vrouwen toegang heeft tot de noodzakelijke producten, vergeleken met 80% in Algerije en 85% in Tunesië. De producten zijn in Marokko echter voordeliger dan in onze buurlanden en dat maakt het fenomeen nog meer verontrustend", zeggen de initiatiefnemers.

"De redenen hebben te maken met onderwijs, cultuur, mythen, taboes, maar ook met de onzekerheid en angst niet goed te zijn beschermd. Menstruatie is een natuurlijk fenomeen voor alle vrouwen en niemand hoeft zich daar voor te schamen, vandaar de #7achak-beweging".

Menstruele onzekerheid is volgens de initiatiefnemers ook één van de oorzaken voor de hoge schooluitval onder Marokkaanse meisjes en daarmee ook één van de belangrijkste obstakels voor de emancipatie van vrouwen in Marokko. "Het taboe leidt indirect tot nog meer genderongelijkheid en sociale uitsluiting".

Om over het onderwerp te praten vindt donderdag 28 november een conferentie plaats in Artorium Art Space in Casablanca. Het evenement biedt gelegenheid om Marokkaanse vrouwen te begeleiden, informeren en bewust te maken van het probleem. Aan het evenement doen verschillende sociologen, schrijvers en kunstenaars mee.

marokko
casablanca
taboe
menstruatie
7achak
yasmine lahlou
sarah benmoussa
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi