Masaktach-beweging waarschuwt voor huiselijk geweld tijdens lockdown
#Masaktach (ik zwijg niet) is de Marokkaanse variant op de #MeToo-beweging en is een platform voor slachtoffers van seksueel misbruik
De #Masaktach-beweging gaat ook tijdens de coronacrisis door met de strijd tegen seksueel en huiselijk geweld. De beweging is een campagne gestart waarin getuigenissen worden gepubliceerd van Marokkaanse vrouwen die geweld ervaren gedurende de quarantaine. Onder de hashtag #3yalat_El7ajr_Si77i (Vrouwen van lockdown) wil de organisatie slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld een stem geven. Het collectief roept slachtoffers op zich te melden en hun verhaal te doen, indien gewenst kan dat anoniem.

Marokkaanse rechtbanken behandelen jaarlijks ongeveer 17.000 gevallen van gendergerelateerd geweld. Door de lockdown wordt een toename in het aantal gevallen waargenomen, zo meldde ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO recent.  "Helaas zijn er meldingen van een toename van huiselijk geweld sinds het begin van de Covid-19-uitbraak. Er is nooit een excuus voor geweld.", ze WHO-voorman Tedros.

"We weten dat lockdowns en quarantainemaatregelen noodzakelijk zijn in de bestrijding van het coronavirus, maar vrouwen worden onbedoeld opgesloten met mishandelaars.", waarschuwde ook Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN.

De Marokkaanse regering kondigde onlangs aan deel uit te maken van een internationaal initiatief ter bestrijding van huiselijk geweld en steunt samen met de EU het Vrede Thuis-initiatief van de Verenigde Naties.
marokko
masaktach
metoo
huiselijk geweld
coronavirus
quarantaine
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi