Huiselijk geweld in Marokko toegenomen tijdens lockdown
Door het uitgaansverbod is het aantal vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld explosief gestegen.
De vereniging voor vrouwenrechten heeft tussen 16 maart en 15 mei meer dan 500 telefoontjes ontvangen van 355 vrouwelijke slachtoffers van geweld. In totaal werden meer dan 1.000 geweldsincidenten gemeld, waarvan bijna de helft bestond uit psychologisch geweld (49%), gevolgd door economisch geweld (27,3%) en fysiek geweld (16,5%), evenals een aantal gevallen van seksueel geweld.

De vereniging heeft naar eigen zeggen 998 ondersteuningsgesprekken gevoerd waarin juridisch advies, psychologische hulp alsook een luisterend oor werd geboden. Ook werden er zo'n 100 schrijnende gevallen geregistreerd waarbij directe interventie noodzakelijk was.

Coronavirus
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde begin april een toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus riep slachtoffers van huiselijk geweld op "te praten met ondersteunende familieleden en vrienden". Daarnaast hoopte hij dat mensen "een plan maken om zo jezelf en je kinderen te beschermen. Op welke manier dan ook".

Ook de Marokkaanse #MeToo beweging (#Masaktach) waarschuwde recent voor de toename van seksueel en huiselijk geweld als gevolg van het uitgaansverbod. De beweging startte een campagne waarin getuigenissen worden gepubliceerd van Marokkaanse vrouwen die geweld ervaren gedurende de quarantaine. Onder de hashtag #3yalat_El7ajr_Si77i (Vrouwen van lockdown) wil de organisatie slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld een stem geven. 
marokko
huiselijk geweld
coronavirus
lockdown
economisch geweld
fysiek geweld
seksueel geweld
psychologisch geweld
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi