Netflix betaalt La Mamounia-oplichtster Anna Sorokin voor verfilming levensverhaal
Een Duits-Russische vrouw, die zich onder meer in Marrakech voordeed als miljardairsdochter, terwijl ze eigenlijk geen cent te makken had, is donderdag vrijgelaten uit de gevangenis van Albany.
12 February 2021
shownieuws
De 30-jarige Anna Sorokin werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier tot twaalf jaar, maar komt vanwege goed gedrag nu al op vrije voeten. De vrouw werd in 2019 schuldig bevonden aan diefstal van een kleine 200.000 euro van banken en luxe hotels.

Haar voorwaardelijke vrijlating komt enkele maanden, nadat ze haar excuses aanbood tijdens een hoorzitting in oktober vorig jaar. "Ik wil alleen maar zeggen dat ik me echt schaam en dat ik echt spijt heb van wat ik heb gedaan", vertelde ze. "Ik begrijp volkomen dat veel mensen door mij gedupeerd werden, terwijl ik dacht dat ik niets verkeerd deed."

Sorokin houdt vol geen oplichter te zijn en stelt dat er simpelweg sprake is van "dom gedrag". Volgens haar advocaat was het "echt niet haar bedoeling" om mensen op te lichten. Ze zal, ook nu ze is vrijgelaten, haar veroordeling aanvechten om zo te proberen haar naam te zuiveren.

Haar verhaal baart in de Verenigde Staten zoveel opzien, dat zelfs Hollywood er door gefascineerd is. Shonda Rhimes, het brein achter succesvolle tv-series als Grey’s Anatomy en Scandal heeft al aangekondigd dat er binnenkort op Netflix een serie over de 'Duitse miljonairsdochter' te zien is.

Luxe feestjes en jetset lifestyle
Sorokin, die zich voordeed als Anna Delvey, leefde jarenlang een luxe leven zoals zoveel socialites in de rijkeluisscene van New York. Ze droeg dure merkkleding, ging naar jetsetfeestjes, dineerde in prijswinnende restaurants, bezocht ieder weekend een exclusieve spa of sauna, sliep in de mooiste hotels en huurde zelfs een privéjet.

De ene keer hing Sorokin het verhaal op dat haar vader een diplomaat was, de andere keer een oliebaron of een geslaagde zakenman in zonnepanelen. Niemand wist dat haar vader eigenlijk een voormalige trucker is. Ze was blut.

De vrouw, die naar eigen zeggen een vermogen van $ 60 miljoen zou hebben, had duizenden volgers op Instagram, waar ze elke dag jaloersmakende foto’s op plaatste. Vier jaar lang kwam ze weg met haar praatjes, maar uiteindelijk werd ze ontmaskerd als oplichter.

In juli 2018 werd voor het eerst de politie erbij gehaald, omdat ze een hotelrekening niet kon betalen. Ze had een reis ondernomen naar Marrakech waar ze verbleef in het uberluxe Hotel La Mamounia. Ze huurde in het paleis een villa van $7.000 per nacht. Maar zelfs toen hield ze vol. Ze vertelde een agent dat haar tante uit Duitsland haar borg zou betalen. "Geef me vijf minuten, dan heb ik het geregeld", zei ze volgens de rechtbankdocumenten. Ze liet haar vriendin Rachel Williams zitten met een rekening van $62.000. 

Vervalst
Volgens de officier van justitie vervalste Sorokin financiële documenten om de schertsvertoning in stand te houden. Hiermee slaagde ze er zelfs in om een lening van 100.000 dollar af te dwingen bij een grote bank.  Tijdens het proces zei de aanklager dat Sorokin "leek te genieten" van de benarde situatie van haar slachtoffers en dat ze "meer bezorgdheid" toonde over haar kleding dan over de emoties van degenen die ze pijn deed’.

Haar advocaat beweerde dat ze juist tijd kocht om alle schulden terug te betalen en probeerde haar af te schilderen als een ondernemer. Zijn cliënt zou uiteindelijk ten prooi zijn gevallen aan 'de glitter en glamour' van het leven in New York. Uiteindelijk werd Sorokin schuldig bevonden aan acht strafbare feiten en vrijgesproken van twee andere zaken.
verenigde staten
new york
anna sorokin
marokko
marrakech
oplichting
la mamounia
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi