Multiple M; Moslims, Mode en Muziek
Imagine IC en Kosmopolis Rotterdam presenteren in samenwerking met de European Cultural Foundation: Multiple M Moslims, Mode en Muziek...

Op 28 september presenteert het Amsterdamse museum Imagine IC de tentoonstelling Multiple M. Dat staat voor Moslims, Mode en Muziek. Het idee achter de expositie is dat in het huidige maatschappelijke debat religie dé onderscheidende factor is geworden tussen verschillende bevolkingsgroepen. Jongeren met een islamitische achtergrond worden allemaal op één hoop gegooid onder de noemer ‘moslim’. Niet alleen brengt deze opgelegde moslimidentiteit een scherpe scheiding aan tussen moslims en niet-moslims, het sluit bovendien allerlei andere identiteiten uit. Multiple M doorbreekt de stereotiepe beeldvorming door in te zoomen op de lifestyles van jongeren met een islamitische achtergrond, op muziek en mode.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Kosmopolis Rotterdam en de European Cultural Foundation. De multimediale expositie is op initiatief van Stichting Mijn wereld is overal en geinspireerd door onderzoek van ISIM (International Institute for the Study of Islam in the Modern World).

Meer dan 200 leerlingen van het Nova- college en het Hervormd Lyceum West in Amsterdam werkten in het schooljaar ‘06-‘07 onder begeleiding van professionele fotografen aan een fotoserie over hun leefomgeving, levensstijl en achtergrond. De fotoworkshop wordt vervolgd met studenten van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Hun foto’s worden in 2008 aan de tentoonstelling toegevoegd.

Voor Multiple M heeft Imagine IC vrijelijk mogen putten uit nog grotendeels ongepubliceerd materiaal van het ISIM. Research van onder andere Miram Gazzah en Annelies Moors – over webwinkels, fashiondesign en maroc hop - bieden het inzicht in de beleving van mode en muziek onder moslimjongeren.

Videoartist Antonio Guzman ontwikkelde het concept voor de chaindiary, een online platform waarop jonge moslims met elkaar in dialoog gaan met één minuten films. De chaindiary is een kettingreactie. Het begint met drie Amsterdamse jongeren, waarna drie jonge moslims uit eerst Tilburg en vervolgens Rotterdam op hun producties reageren. Uiteindelijk stelt de chaindiary zich open voor een worldwide publiek. Na januari 2008 reist Multiple M door naar verschillende mbo-opleidingen in Rotterdam.

multiple m tentoonstelling imagine ic mode muziek moslims isim
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi