Bijbel wordt minder religieus en meer literair
De Bijbel wordt steeds meer een boek van en voor iedereen. Steeds minder mensen zien het heilige boek van de christenen als Gods onfeilbaar woord.
Het percentage mensen dat de Bijbel als wereldliteratuur beschouwt neemt toe. Zij lezen de Bijbel dan ook om deze reden, aldus volkskrant.nl.

Dat constateerde onderzoeker Gert de Jong vrijdag in Doorn op een bijeenkomst over inburgering van de Nieuwe Bijbelvertaling, die drie jaar geleden verscheen. De Jong is van het kerkelijk onderzoeksinstituut Kaski.

Hij sprak van ‘ontkerkelijking’ van de Bijbel. Van een boek van het christendom, en daarmee van de kerk, wordt het ook een boek dat niet-christenen ter hand nemen. Ondanks de ontkerkelijking blijft het bezit van de Bijbel stabiel.

De Jong zei dat de Bijbel de moderne mens op drie manieren kan helpen in zijn behoefte aan spiritualiteit. Het boek is allereerst een bron van waarheid en wijsheid. Verder kan de Bijbel als sleutel dienen om de hedendaagse cultuur te begrijpen en ten slotte kan hij mensen helpen te beseffen wat goed handelen is.

De Jong noemde het belangrijk dat de Bijbel sinds drie jaar in een toegankelijke taal beschikbaar is. De Nieuwe Bijbelvertaling heeft volgens hem alles in zich om ingeburgerd te raken. Uit een serie onderzoeken van het NIPO blijkt dat zij ertoe heeft geleid dat het heilige boek van de christenen meer wordt gelezen. Volgens De Jong komt dat mede doordat de publicatie van het boek drie jaar geleden met veel publiciteit was omgeven.


bijbel
wereldliteratuur
gert de jong
kerkelijk onderzoeksinstituut kaski
nieuwe bijbelvertaling
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi