Minister Plasterk achter kunstenaars
Minister Plasterk van Cultuur heeft in een opiniestuk in de NRC Handelsblad laten weten dat kunstenaars moeten kunnen maken wat ze willen.

De minister reageert daarmee op de oproep van Hera gisteren in dezelfde krant. Ze vroeg hem om steun in de kwestie rond het weigeren van haar kunstfoto’s door het Gemeentemuseum in Den Haag.

Ze wil dat haar kunstfoto’s, waarop de islamitische profeet Mohammed wordt afgebeeld als homoseksueel, toch worden geëxposeerd in het museum. Verder wees Hera op het gevaar van de islam: volgens de kunstenares worden de grenzen tussen moskee en museum 'steeds vager'.

De minister van Cultuur kan echter niet aan museumdirecteuren opleggen wat ze tentoon moeten stellen. Hij stelt ook dat kunstenaars moeten kunnen maken wat ze willen, ‘ook wanneer anderen dat als hinderlijk of beledigend ervaren'. Als iemand vindt dat een kunstwerk strafbaar is, moeten ze naar de rechter stappen, schrijft Plasterk in NRC.

Hij zegt blij te zijn dat het werk van Hera wel ergens anders te zien zal zijn. ‘Het doet me hoe dan ook goed te horen dat het werk elders in het land wél getoond zal worden, zodat bezoekers hun eigen mening erover kunnen vormen,’ zegt Plasterk in de krant. Hij heeft Hera inmiddels uitgenodigd voor een gesprek.

Anderhalve week geleden besloot het Gemeentemuseum kunstfoto's en een video van Hera te verwijderen uit de tentoonstelling ’7UP’, waarin werk van veelbelovende jonge kunstenaars is verzameld.

Beelden van Hera zouden volgens museumdirecteur Wim van der Krimp 'als beledigend worden ervaren in bepaalde groepen van de samenleving'. Ook wilde hij niet dat zijn museum 'zou worden gebruikt' als podium voor een politiek debat.

plasterk sooreh hera kunst
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi