Marokkaanse moeders beginnen steeds vaker een eigen crèche
Ruim 10 procent van de crèches die de laatste twaalf maanden werden opgericht in Antwerpen zijn in handen van Marokkaanse vrouwen

In Antwerpen en in Mechelen zijn er steeds meer Marokkaanse moeders die hun brood verdienen met kinderopvang. Zij spelen zo handig in op het grote gebrek aan opvangplaatsen in de provincie Antwerpen. Kind en Gezin keurde afgelopen jaar negentig aanvragen goed voor een crèche of onthaalmoeder in de provincie Antwerpen, aldus Demorgen.nl.

Negen daarvan kwamen van Marokkaanse vrouwen. Ook in Mechelen is die tendens merkbaar, maar vooral in Antwerpen is het een nieuwe ontwikkeling, bevestigt woordvoerster Leen Dubois van Kind en Gezin. Volgens haar heeft dat alles te maken met de extreem lange wachtlijsten bij de kinderopvangverblijven. Het is bijna onmogelijk geworden om daar een plaats te bemachtigen. Moeders die zich niet al in de eerste maand van de zwangerschap inschrijven, maken weinig of geen kans.
 
"Steeds meer Marokkaanse vrouwen gaan buitenshuis werken. Ook zij stuiten op de problematiek van het gebrek aan plaatsen in de kinderopvang. Zussen of vriendinnen van die vrouwen zien de nood en spelen daar handig op in", aldus Dubois.


Voor veel Marokkaanse vrouwen is kinderen opvangen de ideale job. Ze hebben weinig of geen diploma's nodig en verdienen geld terwijl ze toch de hele dag hun eigen kinderen bij zich hebben. Toch richten de Marokkaanse vrouwen zich niet alleen op kinderen uit hun eigen omgeving, weet Dubois."De meeste kinderen in de nieuwe crèches zijn van Vlaamse afkomst of hebben ouders met een andere nationaliteit." De voertaal is Nederlands.
 
"Er zal ook wel eens een woordje Marokkaans vallen, maar over het algemeen wordt er Nederlands gesproken. Anders begrijpen de Vlaamse kinderen er natuurlijk niets van."

De Marokkaanse vrouwen beginnen vaak kleinschalig, heeft Dubois ondervonden. Vaak starten ze als zelfstandige onthaalmoeder (maximaal zeven kinderen) of richten ze een minicrèche (waar acht tot tweeëntwintig kinderen verzorgd mogen worden) op. Als ze voldoende kinderen hebben, vragen ze een erkenning aan voor een kinderdagverblijf (vanaf twintig kinderen of meer).

Wie een minicrèche wil beginnen, moet aan strenge voorwaarden voldoen op het vlak van hygiëne, inrichting en veiligheid, voor Kind en Gezin een attest van toezicht afgeeft. Elke crèche die een attest van toezicht heeft, kan de ouders fiscale attesten geven om de kosten van de kinderopvang van de belastingen af te trekken. De onthaalmoeders zijn vrij om te bepalen welke kosten ze in rekening brengen en hoeveel ze de ouders bijgevolg aanrekenen.

marokkaanse vrouwen creche kinderopvang belgie
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi