klok-, Diabolo- of cilinderfiguur?
Spaanse vrouwen hebben het silhouet van een klok, een cilinder of een diabolo.

In Spanje was dit het gesprek van de dag onder de vrouwen afgelopen weekeinde. Volgens hen zijn deze drie vormen namelijk de enige vormen die het vrouwelijk figuur kan hebben.

Wetenschappers van het Ministerie van Gezondheid in Spanje hebben een uitgebreid onderzoek uitgevoerd onder maar liefst 10.415 vrouwen in tien verschillende leeftijdsgroepen. Ze keken tijdens dit onderzoek naar het gewicht, lichaamsvorm en de modematen van de Spaanse vrouwen. De studie kwam met verschillende conclusies wat betreft overgewicht en anorexia, twee actuele probleempunten in de maatschappij.

Ook over de scheve verhoudingen van de modematen tussen Spaanse kledingwinkels en bijvoorbeeld de Nederlandse werd als uitgangspunt genomen. Vrouwen die bij een Spaanse Zara of Mango kleding kochten, kwamen er achter dat maat 40 van daar in Spanje, een maat 38 in de Nederlandse modezaken bleek te zijn.


Het Ministerie van Gezondheid vermoedde al dat deze maten niet meer van toepassing waren op de huidige vrouw. Veel vrouwen hadden dan ook geklaagd dat het leek alsof de kledingstukken voor anorexische tieners gemaakt waren. De modeketens- en ontwerpers hebben na de uitkomst van het onderzoek beloofd de maten aan te zullen passen.

De studie bracht ook ernstige gezondheidsproblemen aan het licht. 70% van de Spaanse vrouwen die aan ondergewicht leiden zegt namelijk tevreden met haar figuur te zijn. In Spanje komt ondergewicht vaker voor dan overgewicht, aldus Telegraaf.nl.

Bij een diabolo-figuur zijn de borsten en heupen bij de vrouw even breed en de taille net even wat smaller. Dit figuur komt met 39 procent het meest voor bij vrouwen tussen 31 en 60 jaar en wordt ook als ‘ideaal’ beschouwd. De cilinder staat op de tweede plaats met 36 procent van de vrouwen. Bij een cilinderfiguur zijn alle maten van boven naar beneden gelijk. Dit komt vaak voor bij vrouwen tussen 12 en 30 jaar. Bij de klok zijn de heupen opvallend breder. Dit komt vooral bij 60-plussers voor.
Hoe zit dat bij de Marokkaanse vrouwen? Kijk naar je vriendinnen, collega’s en vrouwelijke familieleden en trek zelf je conclusies

figuur vrouw ministerie van gezondheid spanje onderzoek
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi